Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στη Συρία πρόταση για τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων στη Δαμασκό γνωστοποίησε ότι οι δηλώσεις του Τζέιμς Τζέφρι αποτελούν σαφή παραδοχή από την κυβέρνηση Τραμπ ότι είναι άμεσα υπεύθυνη για τα δεινά των Σύρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σύροι βλέπουν τις αυξανόμενες κυρώσεις ως οικονομικό πόλεμο μετά την αποτυχία των ΗΠΑ να επιφέρουν «αλλαγή καθεστώτος», χρησιμοποιώντας τρομοκράτες που υποστηρίζονται από τη CIA.

Η Δαμασκός δηλώνει ότι οι κυρώσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στον συριακό πληθυσμό.

Ο πρόεδρος Τραμπ κληρονόμησε τον πόλεμο της Συρίας από τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα, που τον προκάλεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016, ο Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να σταματήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο, έκτοτε εισέβαλε και κατέλαβε αρκετές περιοχές στην περιοχή και δήλωσε ότι είναι εκεί για να αποτρέψει τη χρήση του πετρελαίου από τη Συρία.

Η Ρωσία εισήλθε στη Συρία το 2015 κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού να βοηθήσει στην καταπολέμηση των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου-ISIS.

Οι νεότερες κυρώσεις έχουν διάρκεια ζωής 5 ετών και μπορούν να τερματιστούν εάν πληρούνται επτά κριτήρια.

Ωστόσο, τα δύο πρώτα σημεία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αποτρέψουν την καταπολέμηση των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα που ελέγχουν το Ιντλίμπ και κρατούν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τόσο η Συρία όσο και η σύμμαχός της Ρωσία έχουν δηλώσει ότι η νίκη της τρομοκρατίας είναι στρατηγικός στόχος.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία έχουν συσσωρευτεί από το 1979 και αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2011-2020, με αποκορύφωμα αυτόν τον μήνα.

Ορισμένοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και των Δυτικών ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τις κυρώσεις ως αναποτελεσματικές και απάνθρωπες.

Επιχειρηματίας της Δαμασκού είπε: «Οι κυρώσεις θα βοηθήσουν στην αποτροπή της Συρίας να επιτύχει οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης» και συνέχισε προσθέτοντας: «Οι πλούσιοι πρώην πατέρες δεν θα επιστρέψουν όσο υπάρχουν κυρώσεις».

Ο Friar Firas Lutfi, της τάξης των Φραγκισκανών με την επιμέλεια των Αγίων Τόπων, έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο «Rome Reports», η οποία αποτελεί την πρώτη του μαρτυρία για τη Συρία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.

Υπενθύμισε την προηγούμενη ζωή του στο Χαλέπι και εξήγησε τα δεινά των διωκόμενων χριστιανών, οι οποίοι είχαν πλήρη θρησκευτική ελευθερία στη Συρία έως ότου οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα έφτασαν στο αίτημα της επίθεσης το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που ξεκίνησε το 2011.

Οι τρομοκράτες έχουν ηττηθεί, εκτός από το Ιντλίμπ. Ωστόσο, νέος τρόμος έκανε την εμφάνισή του με τη μορφή του COVID-19. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός στη Συρία, το αποτέλεσμα του αποκλεισμού οδήγησε στη φτώχεια, καθώς περιόρισε τα εισοδήματα.

Ο Lutfi τηλεφώνησε σε έναν φίλο του στη Συρία που του είπε: «Προτιμώ να πεθάνω από κορωνοϊό και όχι από πείνα. Δεν μπορώ να δω τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι».

Η τιμή των βασικών ειδών διατροφής στη Συρία αυξήθηκε κατά 111% σε έναν χρόνο. Το κόστος των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων βασικών στοιχείων ανεβαίνει στα ύψη στις αγορές της Συρίας, καθώς η συριακή λίρα καταρρέει σε αξία.

Η αξία της λίρας της Συρίας στην άτυπη αγορά έπεσε από περίπου 940 δολάρια ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε περίπου 4.000 πρόσφατα.

Από το 1992 έως το 2011 η τιμή ήταν σταθερή: 50 λίρες Συρίας αντιστοιχούσαν σε 1 δολάριο ΗΠΑ. Τα χρόνια του πολέμου και οι αμερικανικές κυρώσεις υποτίμησαν το συριακό νόμισμα και οδήγησαν τη μεσαία τάξη των Σύρων στη φτώχεια.

Τα περισσότερα καταστήματα και φαρμακεία κλείνουν τις πόρτες τους επειδή η αξία του νομίσματος μειώνεται πολύ γρήγορα. Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, όπως το μαγειρικό αέριο και το ψωμί, προκαλεί ταλαιπωρία. Ακόμα περιοχές που δεν δέχτηκαν επίθεση από τρομοκράτες και έχουν περάσει τον πόλεμο σε σχετικά ήρεμη κατάσταση, βιώνουν τα αποτελέσματα των κυρώσεων, οι οποίες έχουν μεταφραστεί σε οικονομικό πόλεμο.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης