Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι θα αποτρέψουν μονομερή εισβολή στη Συρία από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη υποστηρίζεται πως «η υπομονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελειώνει» λόγω των παρατεταμένων συνομιλιών για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την παραμεθόρια περιοχή της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου προειδοποίησε την Τουρκία την Τρίτη να μην αναλάβει μονομερή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο τη συμμαχική κουρδική πολιτοφυλακή, καθώς οι Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Άγκυρα στην προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαγγελθείσα τουρκική επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την παραμεθόρια περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν μέρος της εθνικής σφαίρας ασφάλειάς της έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι δεν έχει υπομονή για μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Τα δύο μέρη, συζητούν το μέγεθος και το εύρος ζώνης ασφαλείας νότια των τουρκικών συνόρων, η οποία όμως θα απομόνωνε και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, εκτός από τους Κούρδους μαχητές, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτρέψουν μονομερή εισβολή που θα έβλαπτε τα «αμοιβαία συμφέροντα»  και των δύο στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper σε δημοσιογράφους καθώς ταξίδευε στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής δράση από αυτούς θα ήταν απαράδεκτη», δήλωσε και είπε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να επεξεργαστούμε  ρύθμιση για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους και ελπίζω ότι θα φτάσουμε εκεί».

Την Κυριακή Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ότι θα εισβάλει σε περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Δεν ήταν σαφές αν εννοούσε ότι η Τουρκία είχε συμφωνήσει με τους συμμάχους της για την επιχείρηση ή απλά τους ειδοποίησε και δεν θα περιμένει τη συγκατάθεσή τους.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει να επιτεθεί στην περιοχή εδώ και  τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά τώρα έχει υποστηρίξει τη ρητορική του με μια μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση στη συνοριακή επαρχία Sanliurfa.

Παρατηρητές υποστηρίζουν πως αυτό εντάσσεται στις προσπάθειές του να αποτρέψει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ  από την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400.

Η διακυβέρνηση Tραμπ πιστεύει ότι ο Ερντογάν «μιλάει σοβαρά αυτή τη φορά και η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το μήνα», σύμφωνα με την The Washington Post.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή δεν θα παρέμβουν για την προστασία των κούρδων αγωνιστών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη την τρέχουσα εξουσιοδότηση του Κογκρέσου – καταργώντας αποτελεσματικά ένα από τα σημαντικότερα αποτρεπτικά μέτρα που απέτρεπαν την Τουρκία να επιτεθεί.

Αλλά η Τουρκία αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους, αν επιχειρήσει μόνη της. Η είσοδος στη Συρία ανατολικά του Ευφράτη χωρίς αμερικανικό συντονισμό, θα μπορούσε να θέσει τα τουρκικά στρατεύματα κίνδυνο, επειδή κοντά βρίσκονται περίπου 1.000 άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για να εκπαιδεύουν  Κούρδους ένοπλους για να νικήσουν τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Οι στρατιώτες του θα μπορούσαν επίσης να μην έχουν επαρκή αεροπορική υποστήριξη , επειδή τα αμερικανικά αεροπλάνα ελέγχουν τώρα τον ουρανό στην περιοχή που θέλει να πάρει ο Ερντογάν.

«Πιστεύει όμως ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που αξίζει τον κόπο και έχει πεισθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνδράμουν στις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας», έγραψε ο Murat Yetkin,, δημοσιογράφος σε Μέσο της Άγκυρας.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περιμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση να προχωρήσουν, αλλά θα μπορούσαν  να καταλήξουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη», έγραψε ο Akdogan Ozkan στην στήλη του στο το ειδησεογραφικό «site T24».

Κουρδικές περιοχές στις οποίες η Τουρκία στοχεύσει περιλαμβάνουν την πόλη Manbij, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Άραβες και τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν, ή η πόλη Tal Rifaat ακόμη πιο δυτικά, αν η Ρωσία κάνει πως κλείνει τα μάτια. Η ρωσική αεροπορική κάλυψη ήταν αποφασιστική για τις προηγούμενες στρατιωτικές επιτυχίες της Τουρκίας στη Συρία.
Αυτό κάνει τις συνομιλίες στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα τόσο κρίσιμες, αν και έχει αναφερθεί μικρή πρόοδος.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία πραγματοποίησε δεύτερη μέρα συνομιλιών την Τρίτη, πρότεινε ζώνη 15 χιλιομέτρων βάθους και πλάτους 120 χιλιόμετρων.

Όμως, η Τουρκία απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι θα δεχθεί μόνον «ειρηνικό διάδρομο» πλάτους 30 χιλιομέτρων που θα είναι πλήρως υπό τον έλεγχό της, ανέφερε η εφημερίδα Turkiye.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από al-monitor.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης