Τεχνολογία και πληροφορίες παρείχαν οι ΗΠΑ στην κολομβιανή κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την εξόντωση μελών της ηγεσίας των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 πρώην και νυν Αμερικανούς και Kολομβιανούς αξιωματούχους, αναφέρει πως οι ΗΠΑ –μέσω παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και οπλικών συστημάτων τεχνολογίας GPS – βοήθησαν την κολομβιανή κυβέρνηση να εντοπίσει και να σκοτώσει τουλάχιστον 24 διοικητές των ανταρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω πρόγραμμα της CIA, το οποίο λέγεται πως άρχισε υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ W. Μπους και συνεχίστηκε υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, έκανε τις FARC να παραλύσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στο πλαίσιό του παρέχεται σημαντική βοήθεια από την NSA στον τομέα των υποκλοπών, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από έναν «μαύρο» προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Washington Post, το συγκεκριμένο συγκαλυμμένο πρόγραμμα αποτελεί μία από τις λίγες εξελιγμένες πρωτοβουλίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που διέφυγαν της προσοχής του κοινού μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες όπου τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν προκαλέσει αστάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης