Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική πρόσβαση στην ανατολική Συρία προκειμένου να συνδράμει τους εκτοπισμένους από τον θύλακα Χατζίν, το τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στην επαρχία Ντέιρ Έζορ.

Πριν από δύο εβδομάδες, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν συλλογικά από τις δυνάμεις που ελέγχουν τη ζώνη» δηλαδή «τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (FDS), που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, «να υποδείξουν έναν δρόμο διέλευσης στη διαδρομή προς την Αλ Χολ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ζωτικής βοήθειας» στα άτομα αυτά, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), o Αντρέι Μάετσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως «το αίτημα παραμένει χωρίς απάντηση», είπε.

Με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, οι Κούρδοι και Άραβες μαχητές των FDS εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο επίθεση εναντίον του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ωθώντας τους τζιχαντιστές στα τελευταία χαρακώματά τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την κλιμάκωση των μαχών στη Χατζίν, στις αρχές Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι διέφυγαν προς την Αλ-Χολ, από τους οποίους «10.000 στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας», μερικές φορές έχοντας περάσει πολλές νύχτες στην έρημο, εκτεθειμένοι σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, χωρίς νερό και τρόφιμα, σύμφωνα με την UNHCR.

Οι συνθήκες είναι τέτοιες που τουλάχιστον 29 παιδιά πέθαναν μέσα σε δύο μήνες, κυρίως από υποθερμία, ενώ οι οικογένειές τους διέφευγαν από τη Χατζίν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πλειονότητα των εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά.

«Πολλοί άλλοι αναμένονται», αν και οι οικογένειες που κατάφεραν να διαφύγουν από τις μάχες λένε πως το ΙΚ εμποδίζει τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Χατζίν, είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR.

Τα ιατρικά κέντρα της πόλης Χασάκα, όπου μεταφέρονται τα παιδιά που φθάνουν στην Αλ-Χολ σε κρίσιμη κατάσταση, είναι αυτή τη στιγμή «υπερπλήρη» από παιδιά που υποφέρουν από οξύ σοβαρό υποσιτισμό, ανέφερε.

Σε ανακοίνωσή της η UNHCR, που βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ-Χολ, εκφράζει επίσης «ανησυχία» για το γεγονός ότι οι FDS «κατάσχουν τα έγγραφα ταυτότητας» των εκτοπισμένων κατά την άφιξή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης