Του Κώστα Μπετινάκη

Η αποκάλυψη ότι  κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης  συζητούσε το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί  με πραξικοπηματική μέθοδο η προεδρία από τον Ντόναλντ Τραμπ, δίνει τροφή σε όσους υποστηρίζουν πως δρα παράλληλα με την εξουσία, «βαθύ κράτος στις ΗΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του New York Times Adam Goldman και τον Matthew Haag, ο McCabe έκανε την δήλωση σε συνέντευξη στα «60 λεπτά» του NBC που προβλήθηκε την Κυριακή.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς εδώ και δύο χρόνια από τις ΗΠΑ, γίνεται προσπάθεια να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στις δύο τάσεις που έχουν δημιουργηθεί, όχι μόνον μεταξύ του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικάνικου κόμματος, αλλά και στις φράξιες των Ρεπουμπλικάνων.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο McCabe ήθελε να προχωρήσει  η  αποκαλούμενη έρευνα συνεννόησης με την Ρωσία, επειδή πίστευε πως ο Tραμπ παρεμπόδιζε της δικαιοσύνης αποπέμποντας τον Comey και για οποιεσδήποτε περιπτώσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν ότι συνεργούν για λογαριασμό της Ρωσίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα της επικλήσεως της 25ης τροπολογίας συζητήθηκε, όπως φαίνεται, σε δύο συνεδριάσεις στις 16 Μαΐου 2017.

Τι αναφέρθηκε για την 25η τροπολογία

Οι ισχυρισμοί ότι ο Rosenstein συζήτησε την επικύρωση της τροπολογίας για την αποπομπή του. Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι από τους New York Times, που είχαν επικαλεσθεί ανώνυμες πηγές.

Ωστόσο, τα αποσπάσματα του Μακέιμπ είναι τα πρώτα που έχουν καταγραφεί από κάποιον που ήταν παρών στη συνάντηση όπου είχαν αναφερθεί τα επίμαχα σχόλια.

«Ο θόρυβος γύρω από την 25η τροπολογία αφορούσε  απλώς  στο ότι  ο Rod δημοσιοποίησε το ζήτημα και το συζήτησε μαζί μου στο πλαίσιο της σκέψης για το πόσοι άλλοι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσαν να υποστηρίξουν παρόμοια προσπάθεια», δήλωσε ο  Μακέιμπ. Είπε ακόμη ότι   Ρόζενσταϊν  ανοιχτά «καταμετρούσε ψήφους, ή πιθανές ψήφους».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν συζητούσε το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Ο Ρόζενσταϊν φέρεται επίσης ότι προσφέρθηκε να καταγράψει κρυφά τον πρόεδρο Τραμπ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης σχετικά με τη διερεύνηση εικαζόμενης συμπαιγνίας μεταξύ της ομάδας προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου και της Ρωσίας.

Για την καταγγελία από τον Άντριου Μακέιμπ, πρώην υπηρεσιακό  διευθυντή  του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών ( FBI) ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης βασικά προσπαθούσε να κάνει πραξικόπημα, να καθαιρέσει τον πρόεδρο βάσει της διαδικασίας της εικοστής πέμπτης τροπολογίας» τόνισε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Face The Nation» του τηλεοπτικού δικτύου CBS που μεταδόθηκε χθες.

Όταν αυτοί όλοι οι ισχυρισμοί είχαν δημοσιευθεί για πρώτη φορά στη New York Times, ο Ρόζενσταϊν είχε υποστηρίξει πως η έκθεση ήταν «ανακριβής και πραγματικά λανθασμένη».
Άλλη έγκυρη πηγή, αποκάλυψε  στο BBC ότι  το σχόλιο του Ρόζενσταϊν «ήταν σαρκαστικό και ουδέποτε συζητήθηκε  με πρόθεση καταγραφής της συνομιλίας με τον πρόεδρο».

Ωστόσο ο Μακέιμπ δήλωσε πως ο Ρόζενσταϊν «δεν αστειευόταν αλλά μιλούσε  πολύ σοβαρά».

Οι παρατηρήσεις  αυτές που έχουν δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο στις ΗΠΑ,  σχεδόν είχαν προκαλέσει την αποχώρηση του Ρόζεσταϊν  από το υπουργείο,  όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, αλλά κατόρθωσε να παραμείνει και να συνεχίσει να επιβλέπει τη διερεύνηση του ειδικής συμβούλου Robert Mueller για την φερόμενη «Ρωσική ανάμειξη».

Τι είπε ο Μακέιμπ για την έρευνα της «ρωσικής διασύνδεσης»

Ο  Μακέιμπ είπε ότι το FBI είχε δίκιο να διερευνήσει τους δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία.
«Όταν ο κ. Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους και τους Ρώσους διπλωμάτες ότι η έρευνα της Ρωσίας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους είχε απολύσει τον κ. Comey, τα σχόλιά του ανέφεραν ότι «μπορεί να διαπράχθηκε έγκλημα»,  είπε χαρακτηριστικά ο Μακέιμπ.

Το αμερικανικό  υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι τα επιχειρήματα του Μακέιμπ  είναι «ανακριβή  και εντελώς λανθασμένα».

Πληροφορίες από New York Times, The American Conservative, BBC, CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης