Αγωγή της ηθοποιού στον «The Economist» επειδή έβαλε φωτογραφία της σε άρθρο για τις «χοντρές γυναίκες»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022, 22:30
Αγωγή της ηθοποιού στον «The Economist» επειδή έβαλε φωτογραφία της σε άρθρο για τις «χοντρές γυναίκες»

Κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι η είδηση που ακολουθεί και σίγουρα θα συζητηθεί παγκοσμίως και θα σχολιαστεί ευρέως στα social media.  

Πιο συγκεκριμένα, η διάσημη Ιρακινή ηθοποιός Ενάς Ταλέμπ, προτίθεται να μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα «The Economist» επειδή δημοσίευσε μια φωτογραφία της σε ένα άρθρο της που έκανε αναφορά  για «χοντρές γυναίκες» στον αραβικό κόσμο.

«Απαιτώ αποζημίωση για τη συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική ζημιά που μου προκάλεσε αυτό το περιστατικό», δήλωσε η 42χρονη ηθοποιός τονίζοντας ότι η εικόνα χρησιμοποιήθηκε εκτός πλαισίου και χωρίς άδεια. Υποστήριξε επίσης ότι η εικόνα ήταν προϊόν photoshop.

Το άρθρο με τίτλο «Γιατί οι γυναίκες είναι παχύτερες από τους άνδρες στον αραβικό κόσμο», βρίσκεται στο επίκεντρο της νομικής αξίωσης της Ταλέμπ, καθώς ισχυρίζεται ότι η φτώχεια και η κοινωνία είναι οι λόγοι πίσω από τις υπέρβαρες γυναίκες στον αραβικό κόσμο.

H επίμαχη φωτογραφία του δημοσιεύματος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου και η κύρια εικόνα που χρησιμοποιήθηκε φέρει το υδατογράφημα της αμερικανικής εταιρείας οπτικών μέσων που αδειοδοτεί φωτογραφίες στοκ, Getty Images.

Η φωτογραφία φέρεται να τραβήχτηκε πριν από εννέα μήνες στο Διεθνές Φεστιβάλ Βαβυλώνας στο Ιράκ.

Το άρθρο έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ρατσισμό και σεξισμό.

Η Ιρακινή ηθοποιός και παρουσιάστρια του talk show είπε επίσης ότι είχε αντιμετωπίσει «σχόλια εκφοβισμού» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, χαρακτήρισε το άρθρο «προσβολή για την Αραβική γυναίκα γενικά και τις γυναίκες του Ιράκ ειδικότερα», εκφράζοντας την απορία,  γιατί η δημοσίευση ενδιαφέρθηκε για τις γυναίκες στον αραβικό κόσμο «και όχι για την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ».

«Δεν ήξεραν ότι είμαι διασημότητα και δημόσιο πρόσωπο», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορώ να μετατρέψω τις κρίσεις σε κέρδη».

Η ίδια μοιράστηκε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram, ο οποίος έχει εννέα εκατομμύρια ακόλουθους, στο οποίο ο Βρετανός δικηγόρος της μίλησε για «την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του The Economist».

«Σήμερα εξέδωσα μια επιστολή διεκδίκησης εκ μέρους της πελάτισσάς μου ζητώντας συγγνώμη εκ μέρους της για σοβαρή βλάβη που προκλήθηκε σε εκείνη και την καριέρα της από τη δημοσίευση της φωτογραφίας της», είπε ο δικηγόρος της.

Ο ιρακινός βουλευτής και πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Έβαν Γκάμπρο προέτρεψε σε αλληλεγγύη με την Ταλέμπ «μετά την προσβολή προς αυτήν και προς τις γυναίκες του Ιράκ και τις Άραβες».

«Η Ιρακινή γυναίκα θα παραμείνει μεγαλειώδης και όμορφη στα μάτια του κόσμου», τόνισε ο Έβαν Γκάμπρο.

Η Ζάχρα Γκαντούρ, Ιρακινή ηθοποιός και σκηνοθέτης, κατήγγειλε επίσης «την αλαζονική προοπτική των δυτικών μέσων ενημέρωσης», τα οποία, όπως είπε, έχουν την τάση να «ενισχύουν τα στερεότυπα».

Πηγή: Al Arabiya English

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022, 22:53