«Η ειρήνη δοκιμάζεται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 15:18
«Η ειρήνη δοκιμάζεται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή»
«Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης στη Ρώμη είναι η επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, της οποίας χοροστάτησε, στον ναό του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος στην «αιώνια πόλη».

Ο Βαρθολομαίος θέλησε να αναφερθεί, με τον τρόπο αυτόν, στη συνάντηση προσευχής και επίκλησης της ειρήνης, σήμερα το απόγευμα στο Βατικανό, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πάπας Φραγκίσκος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Η ειρήνη δοκιμάζεται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, οι χριστιανοί διαρκώς λιγοστεύουν. Υπάρχει ο κίνδυνος, η θρυαλλίδα αυτή να μετατραπεί σε κάτι το πιο επικίνδυνο και να καεί ολόκληρος ο κόσμος» πρόσθεσε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία είναι μια γέφυρα για την άρση των εμποδίων, διότι η ελπίδα δεν σβήνει και οι χριστιανοί, με προτροπή του Αποστόλου Παύλου, συνεχίζουν πάντα να προσεύχονται και να ελπίζουν».

«Ελπίζουμε, με την ευλογία του Θεού και με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, να σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη» τόνισε ο κύριος Βαρθολομαίος. Στη συνέχεια θέλησε να αναφερθεί στους δύο κύριους λόγους στους οποίους οφείλεται η σημερινή πρόσκληση προς το πρόσωπό του: «Από την μία οφείλεται στην αδελφική του αγάπη, προς τον αδελφό του Ανδρέα, όπως λέει ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος. Υπάρχει, από πέρυσι, από την εκλογή του, μια σχέση ειλικρινούς αγάπης και φιλίας. Από την άλλη, επιτρέψτε μου να το πω, οφείλεται στο κύρος και στην ακτινοβολία της πρωτόθρονου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως σε όλο τον κόσμο και στην αναγνώριση των πρωτοβουλιών της, όλα αυτά τα χρόνια, υπέρ της οικουμενικής κίνησης για τη δημιουργία γεφυρών, μέσω των οποίων θα επικοινωνούν οι εκκλησίες, με απώτερο και κοινό στόχο τη συνάντησή μας στο κοινό ποτήρι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 15:24