Η εισαγγελία του Μανχάταν ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, του πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος του απονείμει χάρη για τα ομοσπονδιακά αδικήματα που διέπραξε, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς αναμένεται ότι θα ζητήσει τη δίωξη του Μάναφορτ, είτε του δοθεί χάρη από τον Τραμπ, είτε όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 69χρονος Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Αύγουστο για τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή. Η ποινή του πρόκειται να ανακοινωθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια στις 8 Μαρτίου. Βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη έως 24 ετών και πρόστιμο 24 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 13 Μαρτίου, πρόκειται να ανακοινωθεί η ποινή του για μια παράλληλη υπόθεση που εξετάζεται από τις ομοσπονδιακές αρχές στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάναφορτ είναι ένας από τους πρώτους πρώην συνεργάτες του Τραμπ στον οποίο ασκήθηκε δίωξη με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να απονείμει χάρη μόνο για ομοσπονδιακά αδικήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο Μάναφορτ θα μπορούσε να φυλακιστεί αν κριθεί ένοχος για πολιτειακά αδικήματα. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ πάντως ορίζει ότι απαγορεύεται να δικαστεί κάποιος πολλές φορές για το ίδιο αδίκημα.

Ο Σάιρους Βανς έχει βάλει στο στόχαστρο των ερευνών του ορισμένα δάνεια που έλαβε ο Μάναφορτ και πέρσι είχε κλητεύσει κάποιους από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης και της Federal Savings Bank του Σικάγο, μια μικρή τράπεζα που χορήγησε εκατομμύρια στον πρώην συνεργάτη του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι σαφές αν ο εισαγγελέας θα ασκήσει διώξεις για αυτά τα δάνεια. Ένας εκπρόσωπός του απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης