Η Ισπανία δεν θα επιτρέψει η πρεσβεία της στη Βενεζουέλα να μετατραπεί σε κέντρο πολιτικής δραστηριότητας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, 17:06
Η Ισπανία δεν θα επιτρέψει η πρεσβεία της στη Βενεζουέλα να μετατραπεί σε κέντρο πολιτικής δραστηριότητας

Η Ισπανία δεν θα επιτρέψει η πρεσβεία της στο Καράκας να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό κέντρο για τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Λεοπόλδο Λόπες, δήλωσε σήμερα από τον Λίβανο ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Λόπες, σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, κατέφυγε στην ισπανική πρεσβευτική κατοικία με τη σύζυγο και τα παιδιά του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια στρατιωτικής εξέγερσης.

«Η Ισπανία δεν θα επιτρέψει η πρεσβεία της να μετατραπεί σε κέντρο πολιτικής δραστηριότητας από τον κ. Λόπες ή από οποιονδήποτε άλλον», είπε ο Μπορέλ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη Βηρυτό.

Χθες Πέμπτη, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει τον Λόπες στις αρχές της Βενεζουέλας αφού δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, λέγοντας ότι παραβίασε μια εντολή που απαιτούσε από αυτόν να παραμείνει υπό κατ΄οίκον περιορισμό και περιόριζε τη δυνατότητά του να κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Ο Λόπες είχε συλληφθεί στη διάρκεια ενός κινήματος διαμαρτυρίας το 2014 και τέθηκε υπό κατ΄οίκον περιορισμό το 2017. Διέφυγε και εμφανίστηκε μαζί με τον Γκουαϊδό και δεκάδες στρατιώτες την Τρίτη προτού αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία.

Ωστόσο ο Μπορέλ είπε πως, αν και η Ισπανία δεν πρόκειται να παραδώσει τον Λόπες στις αρχές της Βενεζουέλας, δεν θα χορηγήσει άσυλο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως άλλωστε αυτός ο τελευταίος δεν έχει ζητήσει άσυλο.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως, όσο ο Λόπες θα βρίσκεται στην πρεσβεία, θα υπάρχει ένα όριο στην πολιτική δραστηριότητά του.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, 17:06