Το νέο τους δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να εκλέξουν σήμερα και αύριο 718 ιταλικοί δήμοι. Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 20.00 και τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 22.00. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και αύριο, από τις 07.00 μέχρι τις 15.00.

Στις μεγαλύτερες πόλεις που καλούνται να ανανεώσουν το δημοτικό τους συμβούλιο συμπεριλαμβάνεται η Ρώμη, η Αγκόνα, η Πίζα, η Σιένα, η Βιτσέντσα και η Μπρέσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα αστικά κέντρα που ξεπερνούν τους 15.000 κατοίκους, σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό υψηλότερο από το 50% των ψήφων, πρόκειται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος σε δυο εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον των πολιτικών παρατηρητών επικεντρώνεται στη Ρώμη, όπου, σε σύνολο δεκαεννέα υποψηφίων, τέσσερα είναι τα «ισχυρά ονόματα»: ο χειρουργός Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, ο απερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο του Λαού της Ελευθερίας, ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μαρτσέλο Ντε Βίτο και ο επιχειρηματίας Άλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές με αυτόνομο συνδυασμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στον δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο Μαρίνο και ο Αλεμάνο. Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει όμως ότι, δεδομένης και της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων στις τελευταίες συγκεντρώσεις των υποψηφίων, θεωρείται πιθανό να σημειωθεί αύξηση του ποσοστού αποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι το πρώτο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν είχε υπερισχύσει με μικρή διαφορά η κεντροαριστερή συμμαχία. Σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί και, σύμφωνα με τα γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου προβάδισμα δύο έως τριών ποσοστιαίων μονάδων εξασφαλίζει η συμμαχία με επικεφαλής τον Λαό της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τόσο ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσαν, τέλος, ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν θα επηρεάσει το μέλλον της πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης