Η διάλυση του ιταλικού Κοινοβουλίου έδωσε το σύνθημα για την νέα εποχή πολιτικής αβεβαιότητας για την Ιταλία, που έχει γνωρίσει 64 κυβερνήσεις από την κήρυξη της Ιταλικής Δημοκρατίας το 1946.
Ήδη έχει ξεκινήσει η δίμηνη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Oι δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως η ψηφοφορία της 4ης Μαρτίου δεν είναι πιθανό να αναδείξει καθαρό νικητή. Δείχνουν πως το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε υποχώρηση, με το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο και την μπερλουσκονική δεξιά σε πλήρη άνοδο. Πρώτος μέχρι στιγμής στα γκάλοπ είναι ο Γκρίλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάολο Τζεντιλόνι θα παραμείνει στο πόστο του πρωθυπουργού μέχρι τον ορισμό νέου, για να συνεχίσει τη διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων και να εγγυηθεί την σταθερότητα στην περίοδο της πολιτικής αβεβαιότητας που θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει.

«Αφήνω μία Ιταλία περισσότερο σταθερή και αλληλέγγυα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα συνεχισθούν παρά « τις επιπόλαιες πολιτικάντικες εκλογικές προτάσεις» που εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο.

«Η κοινοβουλευτική περίοδος ήταν ταραγμένη, αλλά αποδοτική», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους. «Η Ιταλία ανέκαμψε μετά τη χειρότερη μεταπολεμική της κρίση». Η χώρα βγήκε από την ύφεση, η ανάπτυξη που προβλεπόταν στο 0,8% στις αρχές του έτους , θα είναι τελικά 1,5%. Η αγορά εργασίας φιλελευθεροποιήθηκε με τη μεταρρύθμιση του Job Act και η ανεργία σταθεροποιήθηκε στο 11%.

Ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον του Πάολο Τζεντιλόνι και του Ματέο Ρέντσι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές διερωτώνται αν ο Τζεντιλόνι μπορεί να γίνει -και επίσημα- ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς. Διότι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι, χάνει συνεχώς σε δημοτικότητα. Η «ήρεμη δύναμη» του Tζεντιλόνι θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια ουσιαστική εναλλακτική από τη στιγμή μάλιστα που στη φάση αυτή το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 24%.

Είναι σαφές πάντως ότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν θα πάει διακοπές». Με πρωθυπουργό πάντα τον Πάολο Τζεντιλόνι τις ερχόμενες εβδομάδες η χώρα θα προωθήσει με έμφαση τις απόψεις της σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση, όπως και το σχέδιο αποστολής στρατιωτών στον Νίγηρα (σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση) για την καταπολέμηση των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών. Στις 10 Ιανουαρίου τέλος πρόκειται να οργανωθεί στην Ρώμη η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

Στο κοινωνικό επίπεδο, υιοθετήθηκαν συμβολικοί νόμοι, όπως η πολιτική ένωση για τα ζευγάρια των ομοφύλων και για τον τερματισμό της ζωής.

Η τραπεζική κρίση συγκρατήθηκε με τη διάσωση των τραπεζών της Βενετίας και την Monte dei Paschi di Siena, όσο για τη μεταναστευτική κρίση, δεν επιλύθηκε, αλλά περιορίσθηκε.

Πολλά μένει να γίνουν. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή στο 35% , ενώ το ΑΕΠ υπολείπεται κατά 6% του επιπέδου πριν από την κρίση, ενώ στις χώρες της ευρωζώνης είναι μεγαλύτερο κατά 7%. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό και είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η αποτυχία του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση ενταφίασε την απόπειρα για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και η απόρριψη της εισαγωγής του δικαίου του εδάφους για τα 800.000 παιδιά που έχουν γεννηθεί από αλλοδαπούς γονείς σε ιταλικό έδαφος είναι θέματα που λυπούν τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Πρώτη πολιτική δύναμη στα γκάλοπ το Κίνημα 5 Αστέρων

Το κίνημα Πέντε Αστέρων στα γκάλοπ ξεπερνά το 28% και έως τώρα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Βάσει του νέου εκλογικού νόμου, όμως (με δυο τρίτα απλής αναλογικής και ένα τρίτο πλειοψηφικού) είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει. Εκτός και αν το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο επιδιώξει τελικά κάποια πολιτική συμπόρευση.

Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι λόγω της οριστικής καταδίκης που του έχει επιβληθεί, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Συνεχίζει όμως να ηγείται της Φόρτσα Ιταλία, που ίδρυσε το 1994 και δείχνει ιδιαίτερα δυναμικός. Υπόσχεται «εισόδημα αξιοπρέπειας» χιλίων ευρώ τον μήνα στους νέους με φοροαπαλλαγές αλλά και απευθείας χρηματική στήριξη και δηλώνει ότι θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του από το 15%, των ημερών αυτών στο 30%.

Παραμένει το ερώτημα αν τελικά θα συμμαχήσει όντως και με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Η συντηρητική συμμαχία σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες θεωρείται φαβορί.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης