Περισσότεροι από 100 Ιταλοί δήμαρχοι, οι επιχειρηματικές οργανώσεις και οι ηγέτες των συνδικάτων της χώρας προέτρεψαν το Σαββατοκύριακο, τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να επανεξετάσει την απόφασή του να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι η σταθερότητα της γεμάτης χρέη χώρας κινδυνεύει.

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα αφού ένα από τα κόμματα του ευρύτερου συνασπισμού του, το Κίνημα των 5 Αστέρων, αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση σε κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτησή του και του ζήτησε να μιλήσει στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας ότι θα βρει συναίνεση για να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής και οικονομικής έντασης.

Ο Ντράγκι κέρδισε άνετα την ψήφο εμπιστοσύνης για ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στην ελάφρυνση του υψηλού κόστους ζωής για οικογένειες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, είπε, χωρίς την πλήρη υποστήριξη όλων των εταίρων του, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του δεν θα μπορούσε να συνεχίσει.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατακλύζεται από εσωτερικές διασπάσεις, λέει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τον συνασπισμό, αλλά κάλεσε τον Ντράγκι να δώσει εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει τις πολιτικές του προτεραιότητες, όπως ο κατώτατος μισθός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να μοιραστούμε την ευθύνη της κυβέρνησης εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα για τα ζητήματα που έχουμε υπογραμμίσει», δήλωσε ο ηγέτης των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Πάντως, πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι ο Ντράγκι δεν θα υποκύψει σε κανένα «τελεσίγραφο» και παρέμεινε αποφασισμένος να παραιτηθεί. Όμως αντιμετώπισε πίεση να αλλάξει γνώμη εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Ιταλία κινδύνευε να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία και θα πάλευε να συγκρατήσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση.

Ανοιχτή επιστολή 110 δημάρχων που  ζητούν απ’ όλους υπευθυνότητα

Οι δήμαρχοι 110 ιταλικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των 10 κορυφαίων μητροπολιτικών περιοχών, δήλωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους ότι παρακολουθούν την αναταραχή με «απιστία και ανησυχία» και κάλεσαν όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα.

«Εμείς οι δήμαρχοι, που καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες μας», ζητάμε από τον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει και να εξηγήσει στο κοινοβούλιο τους καλούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει», έγραψαν.

Μια σειρά βιομηχανικών, αγροτικών και εμπορικών ενώσεων δημοσίευσαν επίσης δηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει, ενώ ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας είπε ότι η σταθερότητα είναι απαραίτητη.

«Δεν παίρνω το μέρος καμίας πλευράς, αλλά θα πω ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει χάσει καμία ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, ηγέτης της ομάδας CGIL.

Ωστόσο, το να ξεπεραστεί η αυξανόμενη μνησικακία στις κυβερνητικές τάξεις ώστε να συνεχίσει το έργο της, φαίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθιστώντας τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μια πιθανή προοπτική.

Ο Ντράγκι ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2021, επιφορτισμένος με την καθοδήγηση της Ιταλίας εν μέσω της έκτακτης κρίσης του COVID-19. Η παραμονή της  υπάρχουσας κυβέρνησης στην εξουσία  ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μπλοκ συντηρητικών κομμάτων θα κερδίσει μια σαφή πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές.

Δύο από αυτά τα κόμματα, η LIga και η Forza Italia, είναι στον συνασπισμό και η προοπτική νίκης σε πιθανή διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο,  τους δίνει ένα  καλό λόγο να καλωσορίσουν την κατάρρευση του συνασπισμού.

Αμφότερες οι δύο ομάδες λένε ότι είναι πρόθυμες να παραμείνουν σε ένα υπουργικό συμβούλιο του νυν πρωθυπουργού, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα είναι πλέον στην κυβέρνηση, ένα αίτημα που ο  Μάριο Ντράγκι έχει ήδη αποκλείσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης