Η όξυνση στη διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ε.Ε. για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 είναι για άλλη μια μέρα κυρίαρχο θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο. Οι Γερμανοί σχολιαστές συγκλίνουν σε μια άκρως επικριτική προσέγγιση των χειρισμών στους οποίους προβαίνει η ιταλική κυβέρνηση.
Η «Stuttgarter Zeitung» εκτιμά ότι «η Κομισιόν έχει κάνει μέχρι τώρα τα πάντα σωστά στην αντιπαράθεση με την Ιταλία για τα χρέη. Οι λαϊκιστές στη Ρώμη αδιαφόρησαν με τόση θρασύτητα για τα συμφέροντα των υπόλοιπων κρατών-μελών (σ.σ.: της Ευρωζώνης), ώστε δεν επιτρέπεται να προσδοκούν ότι θα υπάρξει προθυμία για παροχή βοήθειας. Όποιος επιμένει να πορεύεται με εγωιστικό τρόπο δεν μπορεί να προσδοκά αλληλεγγύη σε ώρα ανάγκης».

Η «Süddeutsche Zeitung» κάνει λόγο για βαθμιαία αντιστροφή του κλίματος στην Ιταλία εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και εστιάζει σε δύο πολιτικές προσωπικότητες: «Οι ισχυροί άνδρες της Ρώμης Σαλβίνι και Ντι Μάιο χλευάζουν την Ε.Ε. και τις προειδοποιήσεις της -ακόμη. Διότι με τα αυξανόμενα επιτόκια (σ.σ.: δανεισμού) το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται εμφανώς. Στο μεταξύ το αίσθημα των ψηφοφόρων μετράει λιγότερο από τις τσέπες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει τον κίνδυνο η αταλάντευτη στάση της ιταλικής κυβέρνησης να καταλήξει σε «αυτογκόλ» και αναφέρει: «Στον Βορρά της χώρας, όπου βρίσκεται σημαντικό μέρος του ιταλικού πλούτου και όπου παράγεται ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του ΑΕΠ, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη. Πολλοί επιχειρηματίες από το Βενέτο, τη Λομβαρδία, το Πιεμόντε και την Εμίλια-Ρομάνια φοβούνται ότι οι θυσίες και οι κόποι τους κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης ήταν άσκοπα, ότι τα πάντα καταρρέουν πάλι τώρα μόνο επειδή οι κυβερνώντες λαϊκιστές προσδοκούν βραχυπρόθεσμα περισσότερη συναίνεση βάζοντάς τα με την Ε.Ε.».

Η «SZ» παρατηρεί ότι η Ιταλία απομονώνεται στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ακόμη και «οι δήθεν φίλοι των λαϊκιστών, οι κυβερνήσεις σε Βιέννη και Βουδαπέστη, ζητούν σκληρά μέτρα για τους παραβάτες των κανόνων στη Ρώμη».

Η «Tageszeitung» του Βερολίνου θεωρεί ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» και αναφέρει ότι το 2002 ο τότε Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέβαλε στις Βρυξέλλες να μην απειληθεί η Γερμανία με διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος «λόγω επερχόμενων εκλογών». Σύμφωνα με την «TAZ», «αυτό το συμβάν θεωρείται από πολλούς ο πρώτος θάνατος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο οι ιδρυτές ήθελαν να προστατεύσουν το ευρώ το 1997. Η Κομισιόν έμοιαζε τότε ασήμαντη. Και μέχρι σήμερα -εξαιτίας και της επιείκειας που είχε επιδειχθεί τότε (σ.σ.: στη Γερμανία)- υπήρξαν πολλές ακόμη παραβιάσεις των κανόνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης