«Η Ιταλία είναι ήδη de facto εκτός ευρώ» δηλώνει ο επικεφαλής του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία Μπέπε Γκρίλο, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt». Προτείνει, μάλιστα, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Διαδίκτυο, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα κρατήσουν την Ιταλία μόνο μέχρι να πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα. Έπειτα, θα μας πετάξουν σαν καυτή πατάτα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκρίλο και διερωτάται «γιατί πλούτισε μόνο η Γερμανία», ενώ εκφράζει επιφύλαξη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως λέει, δεν διαθέτει κοινή πολιτική ούτε για την πληροφόρηση, ούτε για τη φορολογία, ούτε για τη μετανάστευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν αυτοπροσδιορίζεται ως πολέμιος της Ευρώπης. «Είπα μόνο ότι θέλουμε να έχουμε ένα σχέδιο Β’ για την Ευρώπη» διευκρινίζει και ζητεί περισσότερη δημοκρατία, με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στο Διαδίκτυο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπέπε Γκρίλο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον Μάριο Μόντι, τον οποίο χαρακτηρίζει «δικηγόρο που κάνει αναγγελία πτώχευσης στο όνομα των τραπεζών», καθώς, όπως επισημαίνει, αντί να περιορίσει τους πλουσίους και το κράτος, επιβάλλει υψηλούς φόρους στους πολίτες.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης