Του Κώστα Μπετινάκη

Οι «New York Times» δημοσίευσαν άρθρο στις 5/9 που αναφέρεται σε αναφορά της Human Rights Watch, με το οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση της Συρίας για τη χρήση βομβών διασποράς (cluster bombs) «ένα απαγορευμένο όπλο» από τις περισσότερες χώρες στον Κόσμο.

Οι βόμβες διασποράς, είναι εκείνες που καθώς πέφτουν προς το έδαφος, διασκορπίζονται σε χιλιάδες μικρότερα θραυσματικές βομβίδες σκοτώνοντας αδιακρίτως όσους συναντήσουν στο δρόμο τους προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και οπωσδήποτε πολύ μεγαλύτερες από την έκρηξη μιας απλής συμβατικής βόμβας» όπως πληροφορεί ο συντάκτης της εφημερίδας Rick Gladstone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοσιογράφος στο άρθρο του επικαλείται δήλωση εκπροσώπου της οργάνωσης Human Rights Watch που αποκαλεί τα καταστροφικά αυτά θραύσματα από τις βομβίδες «δολοφονικά» επειδή μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος και να εκραγούν πολύ καιρό αργότερα . (Υπάρχουν άλλωστε πάρα πολλά παραδείγματα με εκατοντάδες παιδιά που έχουν σκοτωθεί πάρα πολύ καιρό μετά την αμερικανο-βρετανική επίθεση στο Ιράκ).

Ο Gladstone θυμίζει ότι τα παιδιά έχουν ήδη φτάσει το ένα τρίτο των θυμάτων που έχουν προκαλέσει οι θραυσματικές βόμβες.

Την απαγόρευση της χρήσης παρόμοιων βομβών, έχουν υπογράψει 112 χώρες που συμφωνούν ακόμα και να απαγορευθεί η κατοχή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως, εκτός από τη Συρία, υπάρχουν άλλες 85 χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση απαγόρευσης των βομβών αυτών. Σ΄ αυτές συμπεριλαμβάνονται τρεις χώρες-μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Και είναι οι ΗΠΑ η Ρωσία και η Κίνα.

Από τις χώρες της Μέσης ανατολής δεν έχουν υπογράψει το Ισραήλ, η Συρία και η Ιορδανία.

Έτσι καλό θα ήταν οι New York Times, που δημοσιεύουν το άρθρο για να καταγγείλουν την στάση της Συρίας, να μας πουν τους λόγους που οι ΗΠΑ δεν υπογράφουν τη σύμβαση απαγόρευσης των βομβών διασποράς, τις οποίες κατά κόρον έχουν χρησιμοποιήσει και όχι μόνο στον πόλεμο του Κόλπου.

Την τελευταία φορά ήταν στην Υεμένη, στις 17 Δεκεμβρίου 2009 όταν ένας ή περισσότεροι πύραυλοι Κρουζ TLAM-D φορτώθηκε με βόμβες διασποράς BLU-97 για να πλήξει τον οικισμό al-Majala στην επαρχία Abyan με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 40 άμαχοι.

Το παράδοξο της χρήσης των βομβών αυτών, είναι πως όταν χρησιμοποιούνται από εχθρούς είναι «εγκληματικά τρομοκρατικά όπλα», αλλά όταν χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με το ζήτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης