«Άνευ προηγούμενου» χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά Ρόκι που κατακαίει την Καλιφόρνια εδώ και μια εβδομάδα, έχοντας κάνει στάχτη από την περασμένη Τετάρτη μέχρι το πρωί της Τρίτης πάνω από 263.000 στρέμματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους χθες Δευτέρα, αφού φωτιές ενισχυμένες από τον αέρα έκαψαν δεκάδες κτίρια στη βόρεια Καλιφόρνια. Ήταν 24 κατοικίες και 26 βοηθητικά κτίσματα, ενώ 6.300 σπίτια απειλούνται, σύμφωνα με τις αρχές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Περιγράφοντας την πυρκαγιά ως «ακανόνιστη» και «καταστροφική», o εκπρόσωπος της τοπικής Πυροσβεστικής (CalFire) Ντάνιελ Μπέρνλαντ δήλωσε ότι «καίει προς όποια διεύθυνση θέλει»Περιγράφοντας την πυρκαγιά ως «ακανόνιστη» και «καταστροφική», o εκπρόσωπος της τοπικής Πυροσβεστικής (CalFire) Ντάνιελ Μπέρνλαντ δήλωσε ότι «καίει προς όποια διεύθυνση θέλει». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο ίδιος, οι περίπου 3.000 πυροσβέστες που επιχειρούν έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αυξάνοντας την έκταση όπου η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από το 5% στο 12%.

Η ένταση του φαινομένου ανάγκασε τους αξιωματούχους να ζητήσουν από 13.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, συνέχισε ο Μπέρνλαντ, προσθέτοντας ότι διάφοροι δρόμοι έχουν κλείσει.

 
Μπορεί οι θερμοκρασίες από χθες να είναι χαμηλότερες και η υγρασία αυξημένη, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες οφείλονται σε επερχόμενη θύελλα, η οποία μπορεί να φέρει νέους κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους.

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς Ρόκι από τις 30 Ιουλίου μέχρι σήμερα Πολλές από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας ξεκίνησαν από κεραυνούς υπενθυμίζει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος παραμένει. Εξάλλου, μια άλλη πυρκαγιά, ονόματι Φρογκ («Βάτραχος»), καίει ακόμα στην κομητεία Μόντοκ.

Οι αρχές συνιστούν «εξαιρετική προσοχή» στους πολίτες όταν δίνεται σήμα κινδύνου, «γιατί μια απλή σπίθα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά».

Συγκίνηση για τον άτυχο δασοπυροσβέστη

Ένας δασοπυροσβέστης, ο 38χρονος Ντέιβιντ Ρουλ, εντοπίστηκε απανθρακωμένος την Παρασκευή στον εθνικό δρυμό του Μόντοκ, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φωτιά κοντά στο Σακραμέντο.

Όπως έγινε γνωστό, πρόσφατα ο άτυχος δασοπυροσβέστης είχε πάρει προσωρινή μετάθεση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νότια Ντακότα, στην Καλιφόρνια. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

O κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν εξέδωσε δήλωση για τον θάνατό του και ζήτησε οι σημαίες στο καπιτώλιο του Σακραμέντο να κυματίσουν μεσίστιες.

«Η Άννα κι εγώ με λύπη πληροφορηθήκαμε τον τραγικό θάνατο του Αμερικανού δασοπυροσβέστη Ντέιβ Ρουλ, ο οποίος άφησε τη δική του πολιτεία για να συνδράμει στην προστασία ενός από τα μεγαλειώδη δάση της Καλιφόρνιας.

»Θα θυμόμαστε τον πυροσβέστη Ρουλ για τις υπηρεσίες και τη γενναιότητά του, και απευθύνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, στους φίλους και στους συναδέλφους του στη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ» ανέφερε ο Τζ. Μπράουν.

Με πληροφορίες από NBC News, Daily Mail, Los Angeles Times
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Διαβάστε ακόμα:
Πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια
ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
ΗΠΑ: Ένας πυροσβέστης έχασε την ζωή του την ώρα του καθήκοντος στην Καλιφόρνια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης