Οι κάτοικοι της Ν. Υόρκης δεν μπορούσαν να πιστέψουν την εικόνα που έβλεπαν το απόγευμα της Δευτέρας με το που έδυε ο ήλιος πάνω από την πόλη. Μία περίεργη αιθαλομίχλη κάλυπτε τον ορίζοντα προκαλώντας χρωματικούς συνδυασμούς, με κυρίαρχο το πορτοκαλί, πάνω από τους ουρανοξύστες.
Οι νεκροί μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης είχαν φθάσει τους 86, αλλά το μεγάλο δράμα αφορά στους αγνοουμένουςΠώς να το πιστέψουν, άλλωστε, ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια διέτρεξε περισσότερα από 4.800 χλμ. και έφθασε πάνω από τις ανατολικές ακτές της χώρας.
Για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης η πιο καταστροφική φωτιά που έπληξε ποτέ την Καλιφόρνια βρισκόταν μακριά, πολύ μακριά από αυτούς.
Τη Δευτέρα, ωστόσο, που μας πέρασε, οι Νεοϋορκέζοι μπορούσαν πια να μετρήσουν τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφής. Εικόνες που μεταδόθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας, δηλαδή τη NOAA, καταδεικνύουν μέρα με τη μέρα πώς οι καπνοί από την Καλιφόρνια ταξίδεψαν και κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, φθάνοντας από τον Ειρηνικό Ωκεανό στον Ατλαντικό. Η φωτογραφία από τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου αποτελεί την πιο πειστική απόδειξη για το τι μπορεί να συμβεί στον πλανήτη μας.

Το δειλινό στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα

(Δείτε το βίντεο με τον χάρτη και την πρόοδο του φαινομένου από την Καλιφόρνια έως τις ακτές του Ατλαντικού)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο καπνός από μια τόσο τεράστια πυρκαγιά παγιδευτεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μπορεί να «ταξιδέψει» σε μεγάλα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ένας ασφαλής τρόπος για να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι αυτό το φαινόμενο είναι η παρατήρηση του ορίζοντα λίγο πριν από την ανατολή και λίγο πριν από τη δύση του ηλίου. Όταν, δηλαδή, το φως αντανακλάται εμφανίζοντας εικόνες από την ανώτερη ατμόσφαιρα.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις των ειδικών έρχονται να καταδείξουν το πόσο καταστροφική ήταν η τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλιφόρνια. Δεν ήταν μόνον η έκτασή της, αφού κάλυψε 61.500 εκτάρια, δηλαδή περισσότερα από 615.000 στρέμματα, καίγοντας 12.600 σπίτια.
Οι νεκροί μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης είχαν φθάσει τους 86, αλλά το μεγάλο δράμα αφορά στους αγνοουμένους. Ο αριθμός τους σύμφωνα με τις Αρχές ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, καταδεικνύοντας τη σύγχυση που υφίσταται όσον αφορά στον συντονισμό των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών.
Κάποια στιγμή, ο αριθμός των αγνοουμένων έφθασε τους 1.276, για να πέσει στη συνέχεια στους 200, ενώ αμέσως μετά υιοθετήθηκε ο αριθμός των 870, για να καταλήξουν οι Αρχές το βράδυ της Δευτέρας που μας πέρασε πως τα άτομα που αγνοούνται είναι 699. Έκτοτε οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν. Το αποτέλεσμα, όμως, παραμένει το ίδιο. Όταν φθάσει η ώρα του τελικού απολογισμού, η τελευταία πυρκαγιά στην Καλιφόρνια θα αποδειχθεί και η πλέον πολύνεκρη της ιστορίας της πολιτείας.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης