Τις οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης επανέλαβε για άλλη μια φορά η New Economics Foundation.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Χαμένοι στη Θάλασσα» επισημαίνει πως αν οι αλιείς άφηναν περιθώριο για ανάκαμψη των αποθεμάτων ψαριών στις ευρωπαϊκές θάλασσες, μακροπρόθεσμα θα είχε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από το ύψος των σημερινών επιδοτήσεων. Ειδικότερα, η αξία των αποθεμάτων θα άγγιζε τα 3,2 δισ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο, ενώ θα δημιουργούνταν έως και 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η πλήρης αποκατάσταση των αποθεμάτων 43 ειδών ψαριών της ηπείρου θα είχε ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση στην αγορά 3,5 εκατ. τόνων ψαριών επιπλέον, «ποσότητα που θα επαρκούσε για να καλύψει την ετήσια ζήτηση για σχεδόν 160 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαφανίζουν στο άψε – σβήσε εκατ. ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας τον χρόνο επιτρέποντας να συνεχίζεται η υπεραλίευση», εξηγεί ο ερευνητής του ιδρύματος Ρούπερτ Κρίλι.

«Η αποκατάσταση των αποθεμάτων ψαριών είναι θέμα πολιτικής βούλησης και, με δεδομένο το οικονομικό κλίμα σήμερα, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ», προσθέτει.

Υπολογίζεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων ψαριών υπεραλιεύονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης