«Η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά περίπλοκη αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το Brexit»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, 06:17
«Η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά περίπλοκη αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το Brexit»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτήν την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη» επεσήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι «27» έδωσαν χθες πράσινο φως στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές έως την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της χώρας του.

Η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος-κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το «διαζύγιο».

Από τη μεριά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο, οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστούν απίθανη την έγκριση του κειμένου.

Το ΗΒ αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του Brexit] θα διαβουλευθώ με τα κράτη-μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, 06:19