Η μεταφορά οικογενειών Σύρων από το Afrin στο Tell Abyad από την Τουρκία έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για δημογραφικούς μηχανισμούς στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους στη βορειοανατολική συριακή πόλη Tell Abyad με την τουρκική ελεγχόμενη επιχείρηση Euphrates Shield, εκπλήσσοντας οικογένειες που εκτοπίστηκαν από την πόλη  ελπίζοντας να επιστρέψουν στα χωριά τους σε περιοχές, οι οποίες έπεσαν υπό τουρκικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της στρατιωτική επιχείρηση τον Νοέμβριο του 2019. Σύμφωνα με αραβικές πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος μεταφορών πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν κρύβει την πρόθεσή του να ξεριζώσει την κουρδική αυτοδιοίκηση στη βόρεια Συρία και να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής, επαναλαμβάνοντας συχνά το σχέδιο της Άγκυρας να μεταφέρει έως και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στην «ασφαλή ζώνη» που πρόκειται να καθοριστεί στα βορειοανατολικά.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αρχικά σχεδίαζε να μεταφέρει έως ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην περιοχή, κατασκευάζοντας 140 χωριά και 10 πόλεις. Η δεύτερη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει την επέκταση των επανεγκαταστάσεων στην πόλη Deir ez-Zor, η οποία βρίσκεται στον κρίσιμο αυτοκινητόδρομο M-4 που συνδέει ανατολικά και δυτικά της χώρας.

Τούρκοι στρατιώτες και τανκς στην παραμεθόρια πόλη Akcakale στην επαρχία Sanliurfa

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη παρά το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού που έπληξε τον κόσμο. Οι μεταφορές πληθυσμού στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη από τη δυτική πλευρά αυξάνονται μαζί με τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες.
Στις 20 Απριλίου, μια πομπή 151 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 λεωφορείων, που αναχώρησαν από το Jarablus, έφτασε στην Τουρκία μέσω της διέλευσης Karkamis και στη συνέχεια πέρασε στο Tell Abyad από την τουρκική πόλη Akcakale.
Τα βίντεο της συνοδείας διέρρευσαν μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναγκάζοντας το γραφείο του κυβερνήτη στην επαρχία Urfa στα νότια σύνορα της Τουρκίας να απαντήσει. Με γραπτή δήλωση στις 21 Απριλίου ισχυρίστηκε ανεξήγητα ότι η συνοδεία μετέφερε οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί από το Τελ Αμπιάτ υπό την κουρδική διακυβέρνηση.

 Αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης χαιρέτισαν τις ειδήσεις, λέγοντας ότι οι οικογένειες που είχαν διαφύγει από την κουρδική κυριαρχία στο Tell Abyad και εγκαταστάθηκαν στο Afrin επέστρεφαν τώρα στα σπίτια τους.

Μερικοί άνθρωποι που είχαν δραπετεύσει, λένε στον Αμπάντ κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους το 2015, κατέφυγαν στην Τουρκία.

 Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι στο Afrin φιλοξενήθηκαν εκτοπισμένοι από το Tell Abyad.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στο Αφρίν ήταν Σύροι που διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα μέρη της χώρας από τον πόλεμο που ξέσπασε και κατέφυγαν στην περιοχή της Επιχείρησης Ευφράτη.

Τέσσερα κοινοβουλευτικά ερωτήματα που υπέβαλε το Δημοκρατικό Κόμμα των Κουρδικών Λαών της Τουρκίας σχετικά με τις μεταφορές παραμένουν αναπάντητα.
Σύμφωνα με τοπικές συριακές κουρδικές και αραβικές πηγές που επικοινώνησε το Al-Monitor, η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τις οικογένειες των Σύρων μαχητών που πολέμησαν μαζί με τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Euphrates Shield. Ήταν ένα από τα αιτήματα των μαχητών που πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές διαμαρτυρίες εναντίον της Τουρκίας στις 17 Μαρτίου και 7 Απριλίου στο Tell Abyad για τους καθυστερημένους μισθούς τους.

Έτσι, η κίνηση της Τουρκίας μπορεί να είναι απάντηση στα αιτήματα των μαχητών για επανένωση με τις οικογένειές τους δυτικά του Ευφράτη.

«O δημογραφικός  χαρακτήρας του Tell Abyad αλλάζει συστηματικά μέσω μετακινήσεων πληθυσμού από την ανατολική Ghouta, Homs, Idlib, Daraa, Deir ez-Zor και την ύπαιθρο της Δαμασκού», δήλωσε ο Abd στο Al-Monitor».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης