Η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να παίξουν ηγετικό ρόλο, ώστε να εγγυηθούν τη σταθερότητα των διεθνών αγορών εν μέσω ενός «αβέβαιου» παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού κλίματος, είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Κίνας Xinhua.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ότι «οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σκηνές αντιμετωπίζουν αρκετούς παράγοντες αβεβαιότητας», σύμφωνα με το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να στείλουν σταθερά μηνύματα στις παγκόσμιες αγορές και να εξασφαλίσουν από κοινού το υπάρχον διεθνές σύστημα μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων» είπε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Λι.

Εν μέσω μιας ταραχώδους ανάληψης καθηκόντων του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι πρώτες μέρες στην εξουσία έχουν σημαδευτεί από διαμάχες με δημοσιογράφους και από διαδηλώσεις, η Κίνα προβάλλει τον ρόλο της ως σταθεροποιητική δύναμη σε θέματα από το παγκόσμιο εμπόριο έως την κλιματική αλλαγή.

Ως κεντρικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επίσης υπεραμύνθηκε της παγκοσμιοποίησης και εκδήλωσε την επιθυμία του Πεκίνου να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Αμερικής την περασμένη Παρασκευή, έχει ήδη υπογράψει διάταγμα απόσυρσης των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, γνωστή ως Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), και έχει απειλήσει με εμπορικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και φόρος εισαγωγής σε αυτοκίνητα που σκοπεύει να κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία BMW σε νέο της εργοστάσιο στο Μεξικό.

Στο τηλεφώνημά του, ο Λι είπε επίσης ότι η Κίνα θα παραμείνει «σταθερός υποστηρικτής» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την απόφαση της Βρετανίας σε δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως η αποχώρηση, γνωστή ως «Brexit», θα μπορούσε να αποτελέσει «εκπληκτικό πράγμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης