Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις του ΠΟΥ για έλλειψη συνεργασίας στην προέλευση του Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, 15:49
Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις του ΠΟΥ για έλλειψη συνεργασίας στην προέλευση του Covid-19

Η Κίνα απέρριψε τις επικρίσεις που διατύπωσε εντέλει χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης της επιδημίας που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις επί του διεθνούς οργανισμού για τη διεξαγωγή νέας, εις βάθος, έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο «περισσότερη συνεργασία» για να γίνει αντιληπτό «τι πραγματικά συνέβη».

Τον Ιανουάριο, η αποστολή στην Κίνα ομάδας εμπειρογνωμόνων δεν επέτρεψε να εξαχθούν συμπεράσματα και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες ότι η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία συνιστά «πρόβλημα».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δηλαδή της υπόθεσης ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο για να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σκοτώνοντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κοινή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους από Κινέζους επιστήμονες και μία ομάδα επιλεγμένη από τον ΠΟΥ κατέληξε σε ορισμένα περιορισμένα συμπεράσματα. Ένα εξ αυτών ήταν ότι θεωρήθηκε «ελάχιστα πιθανό» ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, ενώ τονίστηκε η θέση της μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, που δεν έχει εντοπιστεί.

Η θέση της διαφυγής από εργαστήριο αποκλείστηκε κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν, που της δίνει υπόσταση και ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών να καταστήσουν το θέμα προτεραιότητα.

Αν και το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής από το εργαστήριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Έχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».

«Άρα αυτό μπορεί να συμβεί και είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί τι συνέβη στα εργαστήριά μας και έχουμε ανάγκη από πληροφορίες, απευθείας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια πριν από την πανδημία» παραδέχθηκε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ομάδα της έρευνας δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα και τα κράτη μέλη» είπε και πρόσθεσε: «Το οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών».

Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων» και η Κίνα «υπέδειξε γραμμή γραμμή τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως τα μέλη της ερευνητικής ομάδας».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, 15:59