Η Κίνα αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το προξενείο της στη Σμύρνη, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Άγκυρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Το προξενείο της Κίνας στη Σμύρνη άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2015 όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, στην οποία επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά αντιμετώπισε με κατανόηση την απόφαση αυτή, όπως και ότι την όλη διπλωματική και προξενική δραστηριότητα θα την αναλάβει η πρεσβεία τη Κίνας στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε απευθύνει έκκληση προς τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν «όσους κρατούνται παρανόμως» και να κλείσουν «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές» στην αυτόνομη περιοχή Σιντζάν-Ουϊγούρ. Αργότερα το Πεκίνο προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσαν την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους Ουϊγούρους, που είναι μουσουλμάνοι και διαβιούν στη αυτόνομη περιοχή Σιντζάν-Ουϊγούρ.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι στην περιοχή δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις των Ουϊγούρων που έχουν διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τον Αύγουστο του 2018 εκπρόσωποι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει ότι έχουν στην διάθεση τους «αντικειμενικά στοιχεία» που επιβεβαιώνουν ότι στα στρατόπεδα που υπάρχουν στην επαρχία Σιντζάν ενδέχεται «να κρατούνται παράνομα» έως και ένα εκατομμύριο Ουϊγούροι. Στη συνέχεια η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ πρότεινε να σταλούν παρατηρητές στην περιοχή αυτή, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση που υπάρχει εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης