Εννέα χώρες, κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία και Αφρική, έχουν υιοθετήσει την τεχνική της Κίνας στην καλλιέργεια ρυζιού, ανθεκτικού στην ξηρασία.

Η Δρ. Γουάνγκ Σιμέι του Ινστιτούτου Έρευνας της Αγροτικής Ακαδημίας του Ανχούι, δήλωσε οτι η περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της ποικιλίας Lyuhan No. 1 (Green Drought) καλύπτει 20,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την Κίνα. Η Γουάνγκ πρόσθεσε οτι το είδος αυτό εξήχθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ανγκόλα και έκτοτε οι ορυζώνες στην αφρικανική αυτή χώρα έφθασαν τα 100.000 στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποικιλία αυτού του ρυζιού έχει καλλιεργηθεί επίσης σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Καμπότζη, το Πακιστάν και το Καμερούν. Στο Καμερούν φέτος η απόδοση του ρυζιού ξεπέρασε τα 29 κιλά ανά δύο στρέμματα, σε σύγκριση με την απόδοση 4,5 κιλών ανά δύο στρέμματα άλλης ποικιλίας ρυζιού σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με την κινέζα ερευνήτρια, εμπειρογνώμονες από 10 χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ουγκάντα, ήρθαν στην Κίνα τον Ιούνιο για να μελετήσουν την τεχνική αυτή ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της απόδοσης στις χώρες τους, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία. Πρόσθεσε επίσης, οτι η ποικιλία αυτή έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε αλμυρό έδαφος στις Φιλιππίνες όπου τα χωράφια πλήττονται από πλημμύρες στην εποχή των μουσώνων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Xinhua

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης