Τον πρώτο πύραυλο που κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσε σήμερα η Κίνα.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο ορόσημο στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Σι έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητές του να κάνει την Κίνα υπερδύναμη στο διάστημα, με αιχμή την τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη ενός μόνιμου επανδρωμένου διαστημικού σταθμού περίπου το 2022.

Ο πύραυλος «Chongqing Liangjiang Star» αναπτύχθηκε από την ιδιωτική εταιρεία OneSpace Technology με έδρα το Πεκίνο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ιδιωτικός κινεζικός πύραυλος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Ο πύραυλος, γνωστός και ως OS-XO, διαθέτει κινητήρα στερεών καυσίμων και μπορεί να θέσει ένα φορτίο βάρους 100 κιλών σε τροχιά απόστασης έως 800 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Η εταιρεία OneSpace ιδρύθηκε το 2015 και ενθαρρύνεται από την κινεζική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος της χώρας, κατά το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η παρουσία του ιδιωτικού τομέα είναι ολοένα πιο αισθητή, με πιο γνωστή την περίπτωση της Space X του Έλον Μασκ.

Η κινεζική εταιρεία προσδοκά το 2019 να αναλάβει 10 εκτοξεύσεις και, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της Σου Τσανγκ, σταδιακά θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκτόξευσης μικρών δορυφόρων παγκοσμίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης