Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακομιδή των οστών του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν Α’ ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από συριακό έδαφος.

Σφοδρές επικρίσεις δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση για την απόφαση να κατεδαφίσει τον τύμβο και να αποσύρει την τιμητική φρουρά από εκεί, παρά τις υποσχέσεις ότι θα ανεγερθεί νέος σε άλλη ασφαλέστερη τοποθεσία, πάλι σε συριακό έδαφος. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου χρεώθηκε από την αντιπολίτευση ότι «η Τουρκία χάνει για πρώτη φορά έδαφος μετά από 90 χρόνια». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, «λόγω της απώλειας του τουρκικού εδάφους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τσεμ Τοκέρ δήλωσε ότι η αποχώρηση από τον τύμβο, «αποτελεί ένα ακόμη από τα λάθη της κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας, μετά την αναγόρευση του συριακού προβλήματος ως εθνικό ζήτημα ασφάλειας». Ο αντιπρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Σεμίχ Γιαλτζίν χαρακτήρισε την επιχείρηση «ολοκληρωτικό σφάλμα, αφού εγκαταλείφθηκε τμήμα που ανήκε στην πατρίδα».

«Αυτή η επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να την ανεχθούν οι Τούρκοι. Χάνουμε έδαφος χωρίς να δώσουμε μάχη, για πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Γκιουζέλ Τεκίν.

«Πραγματοποιήσατε επιχείρηση σε συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση» κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ο Τεκίν, επειδή όπως έγινε γνωστό είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση το «Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα», το οποίο σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις 25 Οκτωβρίου, είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», όπως το «Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ως στρατιωτική επιτυχία «την επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση της τιμητικής φρουράς, από επικίνδυνη περιοχή, και ότι θα αναγερθεί νέος τύμβος για το λείψανο του Σουλεϊμάν Σαχ, πάλι σε συριακό έδαφος, εν ευθέτω χρόνω», η αντιπολίτευση την κατηγορεί για απώλεια τουρκικού εδάφους. Του μόνου μη ενσωματωμένου στην τουρκική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση της κυβέρνησης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις κατηγορίες, είπε πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, «λόγω των κινδύνων για τη ζωή των ανδρών της τιμητικής φρουράς από τις συγκρούσεις στην ασταθή Συρία».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα κατασκευαστεί νέος τύμβος, μέσα στο συριακό έδαφος, σε απόσταση 200 μέτρων από τα τουρκικά σύνορα, κοντά στο Εσμέ. Ήδη τουρκικά τεθωρακισμένα, έχουν πάρει θέσεις γύρω από τη νέα τοποθεσία, όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί ο νέος τύμβος. Πριν εγκαταλείψουν τον παλιό τύμβο, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στην καταστροφή του ταφικού μνημείου «ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους και για οποιοδήποτε σκοπό».

Την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, επιτείνει ανακοίνωση του αντιπροέδρου του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Χασίπ Καπλάν, ο οποίος είπε πως οι Τούρκοι στρατιώτες συνεργάστηκαν με το συρο-κουρδικό «Δυνάμεις Λαϊκής Προστασίας» (YPG), που είναι παρακλάδι του παράνομου για τους Τούρκους ΡΚΚ.

Σε συνέντευξη Τύπου, πάντως, που έδωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως «κατά την επιχείρηση στο συριακό έδαφος κοντά στο Χαλέπι, πήραν μέρος 39 άρματα μάχης, 57 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 572 στρατιώτες». Ταυτόχρονα σε μια άλλη περιοχή κοντά στο Εσμέ, «τουρκικές δυνάμεις εξασφάλισαν μια αντίστοιχη περιοχή όπου θα ανεγερθεί νέος τύμβος για τον Σουλεϊμάν Σαχ».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης