O ιρακινός στρατός και οι σύμμαχοί του, εξακολουθούν να προχωρούν στη Μοσούλη, προς το τελευταίο προπύργιο του ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ. Τις τελευταίες μέρες όμως, το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών περιβάλλεται από πυρκαγιές σε μία προσπάθεια των αγωνιστών της Daech, να αποτρέψουν τουλάχιστον σε πρώτη φάση τις αεροπορικές επιδρομές των μαχητικών της Δύσης.

Οι μαχητές του Χαλιφάτου, έχουν δημουργήσει μία κολασμένη ατμόσφαιρα, πυρπολώντας και τις τελευταίες πετρελαιοπηγές λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πύλη της παλαιάς πόλης, εκεί όπου θα δώσουν την ύσταση μάχη με όποιες δυνάμεις τους έχουν απομείνει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δυτικό μέτωπο, οι μαχητές της Αλ – Τσάαμπι την Τετάρτη προχώρησαν προς το χωριό Chawa, απελευθερώνοντας και την περιοχή Αλ-Νουρ. Ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων Χαϊντάρ Αμπάντι, διαβεβαίωσε, ότι η απελευθέρωση ολόκληρης της Μοσούλης πλησιάζει στο τέλος της αλλά όπως είπε, οι ρυθμοί προώθησης των στρατευμάτων είναι πιο αργοί και αυτό οφείλεται στο ότι «προέχει η απελευθέρωση των αμάχων και όχι των περιοχών».

Στο μεταξύ ο δρόμος μεταξύ Μοσούλης και Ράκκα τελεί υπό την κατοχή της FMP (μεραρχία Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης) και σιιτών πολιτοφυλάκων, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Κι ενώ οι ειδικές δυνάμεις και ο ιρακινός στρατός συνεχίζουν την πρόοδό τους στην Μοσούλη, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν τη γνωστή τακτική του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ αυτοκίνητα – βόμβες και drone με συστήματα εφαρμογής ανεπεξέργαστων χημικών ουσιών, συνθέτουν το τρομακτικό σκηνικό γύρω και πάνω από το οχυρό των σκοταδιστών του Isis .

Εξακόσιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της εκστρατείας για την ανακατάληψη της πόλης του «Παραδείσου» (Μοσούλη) από τις δυνάμεις του σκοταδισμού. Αρκετοί από αυτούς (στην πλειοψηφία τους χριστιανοί) έπεσαν θύματα βιασμού … ή σταυρώσεων (!) ενώ τουλάχιστον 75.000 έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Μετά από δύο χρόνια… κόλασης κάτω από το ζυγό της Daech, οι περισσότεροι άμαχοι εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα από την αρχή της επίθεσης και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση: το κρύο.

Με την έλευση του χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν στο βόρειο Ιράκ ενώ στα βουνά έχει αρχίσει να πέφτει χιόνι. Πρόκειται πλέον για έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα θερμαινόμενα καταφύγια. Η Καρολάιν Γκλουκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του ΟΗΕ, παρέχει «ζεστές κουβέρτες, θερμάστρες και εξοπλισμό για να μονωθούν οι σκηνές εν μέσω του κρύου χειμώνα. Όμως παρά τη βοήθεια αυτή, τα παιδιά υποφέρουν από κρυοπαγήματα ενώ οι θερμαντήρες που δώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορουν να λειτουργήσουν χωρίς ηλεκτρισμό! Και ως γνωστόν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα σε ολόκληρο το βόρειο Ιράκ, εδώ και εβδομάδες.

Από την άλλη για αυτούς που ρισκάρουν να παραμείνουν στα σπίτια τους στη Μοσούλη, η κατάσταση είναι ζοφερή. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα, πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές και στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής, καθώς ο αγωγός από τη δυτική όχθη του Τίγρη έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, το Χαλιφάτο σκόπιμα διακόπτει την παροχή νερού από τις ανατολικές επαρχίες, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόβλημα που προέκυψε από τις αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές αυτές.

Ο στρατός βρίσκεται στη διαδικασία της τροφοδότησης με φορτηγά – δεξαμενές των γειτονιών αλλά υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα. Η αυξανόμενη δυσκολία στην εύρεση τροφής, που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή τη φορά μια μαζική έξοδο από τη Μοσούλη. Στο νοσοκομείο Gogjali στα ανατολικά προάστια της Μοσούλης, συρρέουν δεκάδες οικογένειες με παιδιά-θύματα της διάρροιας και των εμετών, που οφείλονται στις ιώσεις λόγω της κατανάλωσης μη πόσιμου νερού.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη και κύριο προπύργιο της Daech στη χώρα, ξεκίνησε το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου. Η επίθεση άρχισε από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Ιράκ και τις αντιτρομοκρατικές μονάδες του στρατού, που υποστηρίζονται από σιίτες πολιτοφύλακες στο έδαφος και από αέρος ενισχύονται από την αεροπορία της Διεθνούς Συμμαχίας.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης