Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις την Ιταλία για το χρέος της

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 15:12
Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις την Ιταλία για το χρέος της
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι μπορεί να εκκινήσει μια διαδικασία κυρώσεων αναφορικά με το αυξανόμενο χρέος της χώρας εάν η Ρώμη δεν υιοθετήσει έως τα τέλη Απριλίου νέα μέτρα λιτότητας ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ της.

Η κίνηση ασκεί περαιτέρω πίεση στην ιταλική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται η κεντροαριστερά, προκειμένου να υιοθετήσει μη δημοφιλή μέτρα την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.

Ωστόσο η Κομισιόν δεν είχε πολλά περιθώρια για επιείκεια καθώς η Ιταλία αναμένεται να αυξήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της παρά την υποχρέωσή της να το μειώσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ του 133,3% του ΑΕΠ φέτος από το 132,8% το 2016.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, η Ιταλία θα πρέπει αντ’ αυτού να μειώσει το χρέος της κατά περίπου 3,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Δημοσιεύοντας έκθεση για το ιταλικό χρέος, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η χώρα χρειάζεται να θεσπίσει «με αξιόπιστο τρόπο» επιπρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ της έως τα τέλη Απριλίου.

Το αίτημα έρχεται ύστερα από επιστολή που εστάλη στη Ρώμη τον Ιανουάριο ζητώντας περαιτέρω μέτρα για μείωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους.

Η Ρώμη έχει ήδη δεσμευθεί να υιοθετήσει νέα μέτρα. Η νέα προειδοποίηση έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην Ιταλία να τηρήσει τα υποσχεθέντα.

Σύμφωνα με σημείωμα της Κομισιόν, μια απόφαση για την ενδεχόμενη διαδικασία κυρώσεων θα ληφθεί μόνο αφού οι Βρυξέλλες θα έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις επόμενες οικονομικές τους προβλέψεις, οι οποίες αναμένονται τον Μάιο. Μια διαδικασία κυρώσεων θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή υψηλών προστίμων, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 15:12