Η Κομισιόν επιμένει στην κατανομή προσφύγων

Η Κομισιόν επιμένει στην κατανομή προσφύγων
Δύο ολόκληρες εβδομάδες χρειάστηκαν οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. μέχρι να βρουν μία συμβιβαστική λύση για την κατανομή των 49 προσφύγων και μεταναστών στα ανοιχτά της Μάλτας. Έπειτα από επίμονες προσπάθειες διαμεσολάβησης της Κομισιόν, εννέα από τα 28 κράτη-μέλη, και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα, συμφώνησαν να δεχτούν μερικούς από τους 49. Προσωρινά η διαπραγμάτευση φάνηκε ότι «ναυαγεί», όταν η Μάλτα ζήτησε να συμπεριληφθούν στην κατανομή κι άλλοι 250 μετανάστες που ήδη βρίσκονταν στο έδαφός της, αλλά τελικά δόθηκε αίσιο τέλος.

Ο επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εγκωμιάζει την ανταπόκριση των εννέα κρατών-μελών ως «υπόδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτές οι διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής δεν αποτελούν διαρκή και βιώσιμη λύση του προβλήματος της μετανάστευσης. Αν και παραμένει ο στόχος να παταχθεί η «παράνομη μετανάστευση», τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να έχουν την ειλικρίνεια να αναγνωρίσουν ότι πάντοτε θα έρχεται «ένας συγκεκριμένος αριθμός» μεταναστών που θα αποτολμά το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, σημειώνει ο επίτροπος. Για αυτούς τους ανθρώπους, τονίζει, θα πρέπει να βρεθεί μία «διαρκής λύση», ή τουλάχιστον ένας προσωρινός μηχανισμός για την κατανομή τους στα κράτη-μέλη, έως ότου αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Μείωση των αφίξεων

Η διαπραγμάτευση για αυτόν τον μηχανισμό συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Πολωνία και Ουγγαρία αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, περιφρονώντας δικαστικές αποφάσεις. Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας ζητεί την κατανομή σε όλα τα κράτη-μέλη και μέχρι να γίνει αυτό, προειδοποιεί ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, η Ιταλία θα κλείσει τα λιμάνια της για όλους τους μετανάστες. Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η Ισπανία επωμίζεται σήμερα το μεγαλύτερο βάρος νέων αφίξεων. Συνολικά πάντως, σημειώνει, ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών μειώνεται δραστικά: το 2018 διέσχισαν τη Μεσόγειο συνολικά 150.000 άνθρωποι, ο μικρότερος αριθμός από το 2013.

Στο μεταξύ συνεχίζεται και η διαπραγμάτευση για την παράταση της ναυτικής «επιχείρησης Σοφία» με στόχο την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής, αλλά και τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων που ναυαγούν στη Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα τα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση μετέφεραν τους διασωθέντες από τα ανοιχτά της Λιβύης στην Ιταλία. Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να αλλάξει τους κανόνες και στην ανάγκη να τερματίσει την «επιχείρηση Σοφία», σε περίπτωση που τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αρνηθούν να δεχθούν μετανάστες στο έδαφός τους. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι ενδιαφερόμενοι συμφώνησαν να παρατείνουν προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης μόνο για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, 11:57