Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο για τη ματαίωση της ομιλίας που επρόκειτο να εκφωνήσει η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας τη Δευτέρα στο Κάιρο. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει το θέμα με τη Σουηδή υπουργό Μάργκοτ Βάλστρεμ και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι, ώστε «να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση» ανέφερε η εκπρόσωπός της, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Λυπούμαστε που η Βάλστρεμ δεν μπόρεσε να εκφραστεί» πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «προσδίδει μεγάλη σημασία στην καλή συνεργασία» με τον Αραβικό Σύνδεσμο, με τον οποίο διατηρεί «τακτικό διάλογο (…) κυρίως για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε η Κοτσίγιαντσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ίδια η Βάλστρεμ ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει την ομιλία της λόγω των πιέσεων που άσκησε η Σαουδική Αραβία, με αφορμή τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά το παρελθόν η Σουηδία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή. «Η εξήγηση που μας δόθηκε ήταν ότι η Σουηδία αποκάλυψε την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον λόγο αυτό δεν ήθελαν» να μιλήσει η υπουργός στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, υποστήριξε η Βάλστρεμ.

Η Στοκχόλμη έδωσε, πάντως, στη δημοσιότητα το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνούσε η υπουργός, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στη Σαουδική Αραβία, αλλά τονίζεται ότι είναι ανάγκη να αγωνιστούν οι χώρες για τη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Βάλστρεμ υπενθυμίζει, επίσης, ότι η χώρα της αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης