Η Κούβα άλλαξε τη στρατηγική της αυτή τη Δευτέρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον νέο κορωνοϊό, μέσα από ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ανοιχτά γραφεία και καταστήματα, ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας τηρουμένων των αποστάσεων. 

Επιπλέον, η απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα για τα ύποπτα κρούσματα Covid-19, δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, όπως ήταν μέχρι στιγμής, ενώ τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένης καταγωγής ταξιδιώτες θα μπορούν να φτάσουν σε όλα τα αεροδρόμια, πλην αυτό της Αβάνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές αναγνώρισαν την ανάγκη να λειτουργήσει εκ νέου η οικονομία η οποία επλήγη πριν από επτά μήνες με το παγκόσμιο lockdown, αλλά με τους περιορισμούς και τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιδιώκουν να επιβάλουν μια αλλαγή στο πολιτικό μοντέλο.

«Δεν είχαμε ποτέ αυτό το δίλημμα μεταξύ της υγείας και της οικονομίας… πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η υγεία των ανθρώπων μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Alejandro Gil Fernández τη Δευτέρα σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οικονομικά η κατάσταση της χώρας είναι «πολύ τεταμένη».

Αν και αυτό το νέο σχέδιο θα εφαρμοστεί στις περισσότερες επαρχίες της χώρας μετά από εβδομάδες παρακολούθησης εξέλιξης της επιδημίας, στην Αβάνα, όπου φιλοξενούνται δύο εκατομμύρια άνθρωποι και η οποία είχε μια αυξητική τάση κρουσμάτων τον Αύγουστο, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές ζήτησαν επίσης από τους πολίτες να υποστηρίξουν την κρατική προσπάθεια μέσω της αυτοπροστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

«Είναι πολύ δύσκολο να μείνουμε πάλι στο σπίτι, ελπίζουμε ότι όλοι θα είμαστε προσεκτικοί, γιατί τώρα εξαρτάται από όλους μας», δήλωσε η 58χρονη María Isabel Batista στο The Associated Press.

Από τον Μάρτιο, όταν ήδη εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις Covid-19, το νησί έκλεισε τον τουρισμό, τον πιο δυνατό τομέα της χώρας, ο οποίος έχει ετήσια έσοδα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό παρόμοιο για ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν σπίτια προς ενοικίαση, εστιατόρια ή καταστήματα.

Όλοι οι τομείς επηρεάστηκαν. Ανεξάρτητοι εργαζόμενοι και οικονομικά ευάλωτοι ήταν από τις ομάδες που επηρεάστηκαν σημαντικά. Ο υπουργός Gil Fernández ανέφερε ότι 250.000 επιχειρηματίες, από τους 600.000 υφιστάμενους, έπρεπε να αναστείλουν τις άδειές τους και 150.000 κρατικοί εργαζόμενοι διέκοψαν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), η μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κούβας θα υπερβεί το 8% φέτος.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα, η ταχεία διάγνωση περιπτώσεων, η απομόνωση και ο έλεγχος από σπίτι σε σπίτι από γιατρούς και νοσηλευτές, ήταν μια από τις βάσεις για την επίτευξη του σχετικού ελέγχου των λοιμώξεων, αλλά και της χαμηλής θνησιμότητας.

Αν και γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί, δεν συμφώνησαν όλοι λόγω του φόβου ενός νέου ξεσπάσματος κρουσμάτων.

«Δεν είμαι χαρούμενη γιατί έχω παιδιά», είπε η Έντιλια Ντελγκάντο, μια 35χρονη δημόσιος υπάλληλος, που ανησυχεί καθώς τα παιδιά της θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο.

Στις 15 Οκτωβρίου, το παραθαλάσσιο θέρετρο Βαραντέρο θα ανοίξει για τους τουρίστες. Τα δια ζώσης μαθήματα θα ξεκινήσουν στην Αβάνα, αν και στις υπόλοιπες επαρχίες της χώρας τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο.

Οι τουρίστες θα υποβληθούν σε υποχρεωτικά τεστ και επιδημιολογική παρακολούθηση όσο θα βρίσκονται στο νησί.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Gil Fernández ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας που περιλαμβάνει την προώθηση των αγροτών, την άρση των εμποδίων στην παραγωγή τους, την ενθάρρυνση των εξαγωγών και την αύξηση της αυτοαπασχόλησης ευέλικτων μικρών ιδιωτικών επιχειρηματιών.

Υπό αυτήν την έννοια, ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί ένας κανονισμός «πριν από το τέλος του έτους» που θα επεκτείνει τις δυνατότητες δράσης του ιδιωτικού τομέα, αναδυόμενου στην Κούβα.

Πηγή: oncubanews.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης