Η Κριμαία ψηφίζει σήμερα για την ενοποίηση με τη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 06:21
Η Κριμαία ψηφίζει σήμερα για την ενοποίηση με τη Ρωσία
Περίπου ενάμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ουκρανική επαρχία της Κριμαίας καλούνται να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημερινό δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από την διεθνή κοινότητα, αλλά υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κριμαίας έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσει μια εκτίμηση του αποτελέσματος νωρίς την Κυριακή το βράδυ, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η οποία έχει προγραμματισθεί στις 20:00 τοπική ώρα ( 18:00 GMT ). Το τελικό επίσημο του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 06:21