Το πρόβλημα της Κύπρου και η επίδρασή του στη ρωσική οικονομία έχει προβληθεί εκτός των αληθινών του διαστάσεων, καθώς και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στη Ρωσία, ωσότου τουλάχιστον το πρόβλημα αυτό δεν επεκταθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ.

«Για μας δεν υπάρχει θέμα Κύπρος. Αυτό είναι ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους Κύπριους», είπε ο κ. Σουβάλοφ, σημειώνοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αν το πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να επεκταθεί συνολικά στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν φυσικά ανεβάσει πυρετό η ευρωζώνη, τότε για τη Ρωσία θα είναι μεγάλο το πρόβλημα, αλλά η Κύπρος δεν είναι πρόβλημα για τη Ρωσία», είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, που χειρίστηκε και επιβλέπει τις διμερείς συνεννοήσεις με την Κύπρο για την αναδιάρθρωση του προηγούμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και την παροχή τυχόν νέας ρωσικής οικονομικής στήριξης.

Αναφερόμενος σε αυτές τις συζητήσεις ο κ. Σουβάλοφ αποσαφήνισε: «Οι ενέργειές μας ήταν απολύτως διαφανείς. Εάν υπάρχει κάποια βάση για τη βοήθειά μας, κάποιοι προφανείς λόγοι, τότε μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση».

Νωρίτερα ο κ. Σουβάλοφ είχε εκφράσει τη λύπη του για όσες ιδιωτικές ρωσικές εταιρείες υφίστανται απώλειες στην Κύπρο, ξεκαθάρισε όμως ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης ή αποζημίωσης μόνο κρατικών εταιρειών, που θα υποστούν ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης