Η γυναίκα που κατηγορεί τον Μπρετ Κάβανο -τον δικαστικό τον οποίο επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να καταλάβει μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο- ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά πρόκειται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, δίπλα του, σε μια δημόσια ακρόαση την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλι.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο ρεπουμπλικάνος Γκράσλι, πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα, σημείωσε ότι η φωνή της Κριστίν Μπλάζι Φορντ «αξίζει να ακουστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, θα διεξαγάγουμε μια δημόσια ακρόαση τη Δευτέρα, για να εξεταστούν πλήρως οι πρόσφατες καταγγελίες» πρόσθεσε ο Γκράσλι.

Η κατηγορία της Φορντ ότι ο Κάβανο της επιτέθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον δεν αποκλείεται να εκτροχιάσει την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, η οποία θεωρείτο σχεδόν βέβαιη στην Ουάσινγκτον.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, 51 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα «Washington Post» ότι ο Κάβανο της επιτέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν και οι δυο τους βρίσκονταν ακόμη στην εφηβεία, σε ένα πάρτι στο Μέριλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Φορντ, ο Κάβανο κι ένας φίλος του, εντελώς μεθυσμένοι, την έκλεισαν σε ένα δωμάτιο, προσπάθησαν να τη γδύσουν, τη θώπευσαν και έκλεισαν το στόμα της όταν προσπάθησε να ουρλιάξει. «Νόμιζα ότι θα με σκότωνε αθέλητα», δήλωσε στην «Post».

Ο Κάβανο απέρριψε «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς της Φορντ και τη Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως «ουδέποτε έκανα κάτι σαν αυτό που περιγράφει η καταγγέλλουσα – σε εκείνη ή σε οποιαδήποτε άλλη».

Ο δικαστής δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα «για να αντικρούσει αυτήν την ψευδή καταγγελία» και να «υπερασπιστεί την ακεραιότητά του».

Μέσω του δικηγόρου της, η Φορντ επίσης γνωστοποίησε ότι είναι διατεθειμένη να καταθέσει στη Γερουσία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον Κάβανο, τον οποίο χαρακτήρισε ένα από τα μεγάλα νομικά «μυαλά» των ΗΠΑ, έναν από τους «άριστους» του αμερικανικού δικαστικού σώματος. Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί έφεραν στο φως την καταγγελία μετά το τέλος των ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναφερόμενος στην καταγγελία της Φορντ, ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ ατυχές» το γεγονός ότι «δεν την ανέφεραν νωρίτερα», ενώ υποστήριξε ότι η δημοκρατική γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν ήταν ενήμερη ήδη νωρίτερα εφέτος το καλοκαίρι.

Μολαταύτα, ο Τραμπ είπε πως «θέλουμε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαδικασία». «Αν χρειαστεί λίγη καθυστέρηση, θα υπάρξει λίγη καθυστέρηση» συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή επρόκειτο να ψηφίσει την Πέμπτη για να εγκρίνει -όπως αναμενόταν- ή να απορρίψει τον διορισμό του Κάβανο. Οι δημοκρατικοί ζήτησαν αναβολή προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα για την καταγγελία, που ανάγεται στο 1982.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης