Η κυβέρνηση της Λετονίας κάλεσε ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα τους πολίτες της να κόψουν το δικό τους έλατο διαλέγοντάς το από το δάσος, τηρώντας έτσι μια παμπάλαια παράδοση.

Η Λετονία και η γειτονική Εσθονία διεκδικούν αυτό το έθιμο που έχει τις ρίζες του στους Γερμανούς εμπόρους οι οποίοι ζούσαν τον 15ο αιώνα σε αυτή την περιοχή όπου τότε ήταν η Λιβονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλος ο κόσμος καλείται να πάρει μια αξίνα για να κόψει ένα έλατο ύψους τριών μέτρων το πολύ και διαμέτρου 12 εκατοστών το πολύ και στη συνέχεια να το πάρει στο σπίτι», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Εθνική Εταιρεία διαχείρισης των δασών.

Οι Λετονοί καλούνται να διαλέξουν έλατα που βρίσκονται κάτω από ηλεκτρικές γραμμές, μέσα σε χαντάκια, πάρα πολύ κοντά σε αγροτικούς δρόμους ή σε μέρη όπου θα είναι καταδικασμένα σε κάθε περίπτωση να κοπούν.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι τα δέντρα που βρίσκονται σε προστατευόμενες δασικές περιοχές, ιδιωτικές εκτάσεις όπου έχει γίνει επαναφύτευση ή δασικές εκτάσεις με περιορισμένη πρόσβαση πρέπει να εξαιρεθούν, να παραμείνουν άθικτα», υπογράμμισαν οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άιγκαρς Κρούμινς, ένας 47χρονος πατέρας τριών παιδιών και κάτοικος της Ρίγας, δεν χάνει για κανέναν λόγο αυτή την παράδοση. «Είμαι πολύ δεμένος με το έθιμο αυτό. Η οικογένειά μας μπορεί άνετα να αγοράσει ένα έλατο, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και ευχάριστο να το αποκτήσει μόνη της, να περπατήσει στο δάσος με την αξίνα στο χέρι, να βγάλει το κομμένο δέντρο από το δάσος», δηλώνει.

Τα δάση κρατικής ιδιοκτησίας εκτείνονται στη Λετονία σε 15 εκατομμύρια στρέμματα. Η λετονική εταιρεία δασών φύτευσε περισσότερα από 26 εκατομμύρια νέα δέντρα, μόνο το 2019.

Τα δάση, οι βάλτοι και οι χερσότοποι συνιστούσαν το 27% της επιφάνειας της Λετονίας το 1935 και σήμερα καλύπτουν την υπερδιπλάσια έκταση (57%). Το ήμισυ ανήκει στο κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης