Οι λύκοι της Goldman Sachs

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014, 18:07


Ως έναν ναό «σεξισμού, καταχρήσεων και ακολασίας» περιγράφουν τον κολοσσό των διεθνών επενδύσεων Goldman Sachs δύο πρώην εργαζόμενες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες και μηνύσεις κατά της εταιρείας.

Το σκάνδαλο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει προκαλέσει σάλο στους τραπεζικούς κύκλους, την ώρα που οι δύο καταγγέλλουσες δηλώνουν έτοιμες να φτάσουν στα άκρα, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των golden boys, για τα έκτροπα που φέρονται να εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της κολοσσού των επενδύσεων.

Η Cristina Chen-Oster και η Shanna Orlich καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει μετατραπεί σε «λέσχη αγοριών» η οποία επιδίδεται σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, επισκέψεις σε νυχτερινά κέντρα με στριπτίζ, σεξιστικές επιθέσεις εναντίον γυναικών-υπαλλήλων και πολλά άλλα…

Το Bloomberg, επικαλούμενο νομικό έγγραφο, αποκαλύπτει ότι οι δύο γυναίκες ζήτησαν σήμερα, από ομοσπονδιακό δικαστή στο Μανχάταν να τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε μήνυση εκ μέρους των νυν και πρώην γυναικών συνεργατών τους και αντιπροέδρων.

Οι ίδιες, υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία που καθιστούν απόλυτα έγκυρους τους ισχυρισμούς τους όπως δηλώσεις πρώην υπαλλήλων της Goldman Sachs, εξειδικευμένες στατιστικές αναλύσεις και αποδείξεις σχετικά με τις αποδοχές και τις προαγωγές που οι ίδιες είχαν λάβει από την επενδυτική τράπεζα.

Το επίμαχο δημοσίευμα του Bloomberg

Οι διακρίσεις, ο σεξισμός… τα «party girls»


Βάσει των καταγγελιών των δύο γυναικών, οι άνδρες εργαζόμενοι στην Goldman Sachs επί μία δεκαετία προέβαιναν σε διακρίσεις έναντι των -θηλυκού γένους- συναδέλφων τους.

Στην πρώτη μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει οι Cristina Chen-Oster και Shanna Orlich αιτούνταν μη προσδιορισμένες βλάβες και να επιβληθεί στη Goldman Sachs η υποχρέωση να διορθώσει τις μεροληπτικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται, οι γυναίκες αντιπρόεδροι κερδίζουν ετησίως 21% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, ενώ η «ψαλίδα» αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών συνεργατών διαμορφώνεται στο 8% εις βάρος του ασθενούς φύλου.

Περίπου 23% λιγότερες γυναίκες αντιπρόεδροι προήχθησαν σε διευθυντικά πόστα σε σχέση με τους άνδρες ομολόγους τους.

Τους ισχυρισμούς έρχεται να ενισχύσει η κατάθεση της Denise Shelley, μιας πρώην αντιπροέδρου που έφυγε από την εταιρεία το 2009, η οποία σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, καταγγέλλει ότι οι άνδρες στην Goldman Sachs, επανειλημμένως αποκαλούσαν τις γυναίκες «bimbos».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ίδια είναι μία νεοπροσληφθείσα η οποία, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, είχε περάσει τα «πάνδεινα» καθώς καθημερινά ήταν αναγκασμένη να σιωπά, παρόλο που δέχονταν πλήθος σεξιστικών σχολίων και επιθέσεων από τους συναδέλφους της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία άλλη καταγγελία της, σύμφωνα με την οποία, τα golden boys της Goldman Sachs «ψάρευαν» πελάτες, προσφέροντάς τους ερωτικές βραδιές με γυναίκες στρίπερ.

Όπως αναφέρει η Shelley, διευθυντικό στέλεχος είχε αποκαλέσει την ίδια «party girl».

Τι απαντά η τράπεζα

Η Goldman Sachs από την πλευρά της αρνείται τους ισχυρισμούς. «Όλο αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία πριν από μια ομαδική μήνυση» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση μέσω e-mail, ο David Wells, εκπρόσωπος της Goldman Sachs.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014, 18:22