Από την Παρασκευή που οι διασώστες τον περισυνέλεξαν από ένα φουσκωτό στη Μεσόγειο ο Γκλεν Άλμπαν κοιμάται πάνω σε χαρτόκουτα στο λιμάνι Αλχεθίρας της νότιας Ισπανίας.

Ο 18χρονος Καμερουνέζος δήλωσε ότι του δίνουν δύο γεύματα την ημέρα: γάλα και μπισκότα το πρωί και ένα σάντουιτς με έναν χυμό αργότερα. Περιμένει μέχρις ότου η αστυνομία επιβεβαιώσει την ταυτότητά του και του επιτρέψει να φύγει από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως βλέπετε είναι δύσκολα. Έχει τόση ζέστη εδώ», δήλωσε στον ανταποκριτή του AFP δείχνοντας το κρεβάτι του από χαρτόκουτα το οποίο προστατεύει από τον ήλιο με μια κουβέρτα που του έδωσε ο Ερυθρός Σταυρός την οποία έχει τοποθετήσει μεταξύ ενός φράχτη και ενός τοίχου.

«Δεν περίμενα να μείνω τόσο καιρό έτσι», τόνισε ο Άλμπαν ο οποίος έζησε δύο χρόνια στο Μαρόκο προτού διασχίσει τα στενά του Γιβραλτάρ.

Ο Άλμπαν είναι ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ισπανία από τη βόρεια Αφρική και οι οποίοι θέτουν υπό δοκιμασία τις δυνάμεις ασφαλείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αφίξεις προσφύγων στην Ισπανία ξεπέρασαν αυτές στην Ιταλία φέτος, από τότε που οι αρχές της Λιβύης ενίσχυσαν τους ελέγχους προκειμένου να εμποδίζουν τις αναχωρήσεις προσφύγων προς την Ιταλία, η οποία θέλει να κλείσει τα λιμάνια της.

Σχεδόν 23.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ισπανία από την αρχή του 2018, περισσότεροι από όσοι το σύνολο του 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης. 307 πέθαναν στην προσπάθειά τους.

Από την Παρασκευή περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην επαρχία Κάντιθ, όπου ανήκει το λιμάνι της Αλχεθίρας.

Δεκάδες πρόσφυγες έφτασαν το Σάββατο στην παραλία Ταρίφα, τον παράδεισο του kite-surf, κοντά στην Αλχεθίρας, προτού τρέξουν να κρυφτούν στο κοντινό δάσος υπό το έκπληκτο βλέμμα των λουόμενων: ένα βίντεο που έγινε viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα σε ένα πλοίο του λιμενικού ή στην αποβάθρα του λιμανιού, καθώς τα αστυνομικά τμήματα και ανοικτά κέντρα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα γήπεδα ήταν γεμάτα.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα μετέβη το Σάββατο στην περιοχή και διέψευσε ότι το σύστημα υποδοχής προσφύγων βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση «είναι υπό έλεγχο».

Όμως η αστυνομία και μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι ο μεγάλος αριθμός αφίξεων προσφύγων έφερε στο φως τις ελλείψεις συντονισμού, καθώς και την απουσία πόρων και προσωπικού.

«Ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ μεγάλος και υπάρχει έλλειψη μέσων για να αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Κάρμεν Βάλιος, στέλεχος του συνδικάτου των αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για να εξετάσουν όλες τις υποθέσεις των προσφύγων σε διάστημα 72 ωρών, όπως προβλέπεται από τον νόμο, παρά και τις ενισχύσεις από άλλες υπηρεσίες και το γεγονός ότι εργάζονται κάθε ημέρα χωρίς ρεπό.

Ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αστυνομία είναι η απόδραση 62 προσφύγων την Κυριακή από μια αποθήκη στο λιμάνι Μπαρμπάτε η οποία είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής.

Οι αρχές δεν διαθέτουν καν επαρκή αριθμό κουβερτών, στρωμάτων ούτε καν τροφής για τους πρόσφυγες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες, τονίζει η Άνα Ροσάντο, ακτιβίστρια της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων APDHA. Κάποιες φορές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να προσφέρουν νερό και τροφή.

Ο στρατός μετέφερε στο λιμάνι Σαν Ρόκε κοντά στην Αλχεθίρας έναν γερανό για την κατασκευή ενός νέου κέντρου υποδοχής για 600 πρόσφυγες, το οποίο αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα.

Εξάλλου μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ τον Ιούνιο έχει επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα της μετανάστευσης, κυρίως μετά την απόφασή του να δεχθεί δύο πλοία γεμάτα πρόσφυγες τα οποία απέρριψε η Ιταλία.

Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι με αυτό τον τρόπο απηύθυνε πρόσκληση στους πρόσφυγες να έρθουν στην Ισπανία, όμως εκείνος απάντησε ότι οι αφίξεις σημειώνουν αύξηση από πέρυσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης