Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε διάταγμα για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία στη ζωή των περισσότερων από 300.000 Βρετανών, που κατοικούν στο έδαφός της, και να διαφυλάξει τα δικαιώματά τους.

Η Μαδρίτη απαίτησε ωστόσο από το Λονδίνο να πράξει το ίδιο από την πλευρά του για τους 150.000 Ισπανούς οι οποίοι κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα είναι «κανένας βρετανός ούτε ισπανός πολίτης να μην μείνει χωρίς προστασία, ούτε αυτός ούτε οι δικοί του», επέμεινε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Κάρμεν Κάλβο, αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία είναι η χώρα της Ε.Ε. όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος αριθμός Βρετανών εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Κάλβο παρουσίασε μέτρα που αφορούν την κατοικία, την απασχόληση, την υγεία κλπ., τα οποία θα συμπληρώσουν αυτά που θα υιοθετηθούν από την Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διάταγμα αναφέρονται «τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που καλύπτονται από τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων της Βρετανίας και της Ισπανίας».

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το νομοθετικό διάταγμα», δήλωσε ωστόσο η Κάλβο, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα τεθεί σε εφαρμογή «παρά μόνο αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το παράθυρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης