Η Μάλτα θα ανοίξει πάλι την πρεσβεία της στην Τρίπολη - Θα επαναληφθούν σύντομα οι αεροπορικές συνδέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 05:57
Η Μάλτα θα ανοίξει πάλι την πρεσβεία της στην Τρίπολη - Θα επαναληφθούν σύντομα οι αεροπορικές συνδέσεις

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη και την επανάληψη των αεροπορικών συνδέσεων "εντός των προσεχών ημερών", καθώς η βορειοαφρικανική χώρα γνωρίζει μια πολιτική πρόοδο έπειτα από μια δεκαετία αστάθειας.

"Θα ανοίξουμε εκ νέου την πρεσβεία μας και το προξενείο μας στη Λιβύη εντός των προσεχών ημερών", δήλωσε ο Αμπέλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έχοντας δίπλα του τον ομόλογό του της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα

"Οι αεροπορικές συνδέσεις θα αποκατασταθούν επίσης", πρόσθεσε.

Καμιά ξένη αεροπορική εταιρεία δεν εξυπηρετεί αυτή την περίοδο τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας. Οι μόνες αεροπορικές συνδέσεις (με Τύνιδα, Κωνσταντινούπολη και Αλεξάνδρεια) πραγματοποιούνται από λιβυκές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν πάντα πρόσβαση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

"Θα εργαστούμε στο πλευρό του πρωθυπουργού (της Λιβύης) προκειμένου η χώρα του να ξαναβρεί την ισχύ της", δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας, δεσμευόμενος να στηρίξει την προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη "στον τομέα της ασφάλειας" και "βοηθώντας τη να ξαναβρεί τη σταθερότητά της".

Ο Ντμπέιμπα εξέφρασε την ελπίδα οι εμπορικές ανταλλαγές με τη Μάλτα να ενισχυθούν μετά την επιστροφή της διπλωματικής της αποστολής και την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων.

Το νησί της Μάλτας, ο πλησιέστερος Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης, είναι επίσης ένας από τους κύριους εταίρους της.

Καθηλωμένη στο χάος και τη διχόνοια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη απέκτησε πρόσφατα, στο τέλος μιας διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μια ενοποιημένη μεταβατική κυβέρνηση υπεύθυνη να οδηγήσει τη χώρα στις εθνικές εκλογές στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετέβη στην Τρίπολη την Κυριακή, για να παράσχει την υποστήριξη της ΕΕ στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 05:57