Στις 17.00 σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ καλείται να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που έχουν ενσκήψει για τις πρακτικές που ακολούθησε ο Λευκός Οίκος στην υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου», κρίνεται ενδεχομένως το ίδιο το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ και το άμεσο περιβάλλον του, αφού ο Λευκός Οίκος πιάστηκε στα πράσα επιχειρώντας να «φιμώσει» όχι μόνο το FBI, αλλά και όλες τις διαδικασίες που θεσμικά προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσειςΤην Τετάρτη ο Τζέιμς Κόμεϊ υπέβαλε στην αρμόδια επιτροπή για θέματα πληροφοριών της Βουλής το κείμενο της κατάθεσής του και σήμερα, όπως προβλέπει η διαδικασία, θα κληθεί να δώσει τις απαντήσεις του και να σχολιάσει ενόρκως τα ερωτήματα που θα του υποβληθούν από τους γερουσιαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολλοί αυτοί στο ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλά και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών που αναρωτιούνται αν η διαδικασία αυτή θα καταλήξει στην έναρξη μιας πορείας προς την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ και το άμεσο περιβάλλον του, αφού ο Λευκός Οίκος πιάστηκε στα πράσα επιχειρώντας να «φιμώσει» όχι μόνο το FBI, αλλά και όλες τις διαδικασίες που θεσμικά προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρόεδρος να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παρακώλυση δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ η παρακώλυση δικαιοσύνης είναι κάτι το εξαιρετικά σοβαρό που δεν είναι δυνατό κάποιος να το προσπεράσει με τερτίπια και ρητορικές ατάκες μέσω των social media, όπως επιχειρεί εσχάτως ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από το Καπιτώλιο, είναι σήμερα διατεθειμένος να καταθέσει αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του Ντόναλντ Τραμπ ως προς την παρακώλυση των διαδικασιών που ακολούθησε το FBI για την αποκάλυψη των σχέσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου αλλά και καθενός ξεχωριστά από τους συμβούλους και συνεργάτες του με τον ρωσικό παράγοντα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.
 
Ο Κόμεϊ, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές Μαΐου με τη φράση «λόγω αυτής της ιστορίας με τους Ρώσους» όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο πρόεδρος, συγκέντρωσε με μια απίστευτη μεθοδικότητα όλες τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος ο διευθυντής του FBI με τον Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου.

Όλο αυτό το υλικό το συγκέντρωσε ο Κόμεϊ σε ειδικό φάκελο με memos που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητα. Προφανώς, ο Τζέιμς Κόμεϊ, γνωρίζοντας τον νόμο, ήθελε να αποφύγει τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη χρήση απορρήτων.

Όχι μόνο η Γερουσία, αλλά το σύνολο της αμερικανικής κοινής γνώμης αλλά και ο κόσμος ολόκληρος αναμένουν να ακούσουν από τον πρώην διευθυντή του FBI το αν και κατά πόσο ο Τραμπ τύυ ζήτησε ξεκάθαρα να «πνίξει» την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη σχετικά με τον ρόλο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου, του γνωστού και μη εξαιρετέου Μάικλ Φλιν, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει ήδη παραιτηθεί. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα κατηγορηθεί για παρακώλυση δικαιοσύνης.

«Ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο ώστε να εγκαταλείψετε όλα αυτά και να αφήσετε ήσυχο τον Φλιν. Πρόκειται για έναν πολύ καλό άνθρωπο» φέρεται να ζήτησε ο Τραμπ από τον Κόμεϊ κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνομιλίας στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε δύο φορές μέσω τηλεφωνικής επαφής να ζητήσει από τον Τζ. Κόμεϊ να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις πως καμία έρευνα του FBI δεν αφορά άμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τζέιμς Κόμεϊ είχε απαντήσει τότε πως αυτό το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί από τον Λευκό Οίκο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται το FBI, και όχι στο ίδιο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Αν και εφόσον αυτά που πρόκειται να αποκαλύψει ο Τζέιμς Κόμεϊ καταλήξουν στη βεβαιότητα πως ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε παρακώλυση δικαιοσύνης, τότε οι μαρτυρίες αυτές είναι δυνατό να δικαιολογούν την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του προέδρου των ΗΠΑ, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Ωστόσο, ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Γέιλ Μπρους Άκερμαν εξηγεί πως, επειδή η διαδικασία αποπομπής υλοποιείται ολοκληρωτικώς από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η κατάληξη αυτής της διαδικασίας εξαρτάται άμεσα και ολοκληρωτικά από την πολιτική βούληση των αιρετών.

Όπως υποστηρίζουν ισχυροί πολιτικοί παράγοντες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν θέλει να διατηρήσει την υποστήριξη του κόμματος που διαθέτει και την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δηλαδή των Ρεπουμπλικάνων, θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη γνωστή του τακτική της συνεχούς χρήσης των social media και ιδιαίτερα του Τwitter για να αποφεύγει τον δημόσιο διάλογο και να «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

Τον εγκαταλείπουν τα κέντρα που τον στήριξαν στις εκλογές

Με μία παρέμβαση-προειδοποίηση φιλοξενούμενου σχολιαστή στο δίκτυο Fox υπό τον τίτλο «Οι ψευδείς ειδήσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων δεν είναι το πρόβλημα, διότι το πρόβλημα είσαι εσύ», το πανίσχυρο αυτό αμερικανικό ΜΜΕ που στήριξε αναφανδόν τον Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά, παίρνει για πρώτη φορά θέση εναντίον των πρακτικών που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Συντάκτης της παρέμβασης αυτής είναι ο Νέιλ Καβούτο και το περιεχόμενο της κριτικής του αφορά στις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στα media, αλλά και την αποδεδειγμένη πια συνήθειά του να χρησιμοποιεί το Τwitter διά πάσαν νόσον και οποιοδήποτε ζήτημα.

Γράφει ο Νέιλ Καβούτο:

«Κύριε πρόεδρε, δεν είναι οι ψευδείς ειδήσεις των ΜΜΕ το πρόβλημά σας. Είστε εσείς. Δεν πρόκειται μόνο για τα tweets που συχνά αποστέλλετε. Αλλά είναι ότι εσείς γίνεστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι η άρνησή σας να αντιληφθείτε πως ορισμένες φορές είστε εσείς ο ίδιος ο οποίος εκτρέφει το δικό σας τέρας και που ενεργεί με ζωώδη τρόπο σε συνεργασία με το περιβάλλον σας. Δώστε προσοχή στις επικρίσεις που τώρα ακούτε από άτομα τα οποία συνήθως ήταν φιλικά διακείμενα σε εσάς, αλλά και υπήρξαν αποτελεσματικοί σύμμαχοί σας. Διότι πυροβολώντας με αυτά τα θυμωμένα tweets καταλήγετε να ρισκάρετε τον ίδιο σας τον πολιτικό λόγο».

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση επίθεσης σε προσωπικό ύφος και με τέτοιο λεξιλόγιο κατά του προέδρου των ΗΠΑ από ένα πρόσωπο αλλά και από ένα μιντιακό σύμπλεγμα που καταφανώς στήριξαν με όλα τα μέσα την προεκλογική εκστρατεία και την ανάληψη της προεδρικής εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό για τον Λευκό Οίκο πως μια τέτοια παρέμβαση συμπίπτει χρονικά -και μάλιστα απόλυτα- με τη διαδικασία δημόσιας κατάθεσης ευρημάτων από τον πρώην διευθυντή του FBI στη Γερουσία.

Πηγή: Ζougla NewsRoom, Liberation, Fox News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης