Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πέρασε χθες Παρασκευή στην αντεπίθεση μετά την «απαράδεκτη» απόρριψη των προτάσεών της για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου στο Σάλτσμπουργκ.

Η παρέμβασή της προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι είναι «πεπεισμένος πως εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, καλός για όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», κατήγγειλε η Μέι σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε χθες από το γραφείο της στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις» πρόσθεσε.

«Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, το σχέδιό της για το Brexit, με την ονομασία «Τσέκερς», το οποίο παρουσίασε τον Ιούνιο παραμένει «ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας εδώ και στην Ευρώπη και να αποφευχθεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας», όπως ζητούν οι Βρυξέλλες.

Ωστόσο στο Σάλτσμπουργκ οι 27 ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν τη βρετανική θέση. Η Μέι χθες ζήτησε να της συμπεριφέρονται «με σεβασμό» οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της και τόνισε ότι πλέον το Λονδίνο αναμένει την «εναλλακτική» των Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για το καλό των διαπραγματεύσεων και από σεβασμό προς τις προσπάθειες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποφασίσαμε να θεωρήσουμε το σχέδιο Τσέκερς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επέμεινε από την πλευρά του ο Τουσκ.

Εξήγησε ότι «η βρετανική θέση, πριν και στη διάρκεια της συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, ήταν εκπληκτικά σκληρή και αδιάλλακτη».

Όμως σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Τουσκ επεσήμανε ότι «κάνω αυτές τις δηλώσεις ως στενός φίλος της Βρετανίας και ειλικρινής θαυμαστής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι».

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εκτίμησε χθες ότι οι δύο πλευρές «εισέρχονται σε δύσκολη φάση», όμως τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Άσεργουντ καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, οι Ευρωπαίοι «προχώρησαν σε ένα είδους διευκρίνιση» μπροστά στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στη Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ είναι «έτοιμη για υποχωρήσεις».

Η διευκρίνιση αυτή όμως έγινε σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Μέι, λίγες ημέρες πριν το συνέδριο των Συντηρητικών που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου στο Μπέρμιγχαμ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «είναι ανίκανη να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία για το Brexit», αντέδρασε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Έχει βρεθεί σε μια αδύνατη θέση», εκτίμησε από την πλευρά του ο Κιρ Στάρμερ αρμόδιος για το Brexit του Εργατικού Κόμματος. «Πίστευε ότι η σύνοδος (του Σάλτσμπουργκ) θα τη βοηθούσε στο συνέδριο (των Τόρις), όμως την έφερε σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης