Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «στηρίζει πλήρως» τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που βρίσκεται στο στόχαστρο μιας εκστρατείας της κυβέρνησης του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Τον στηρίζω (τον κ. Γιούνκερ) πλήρως, διατυπώνουμε την αλληλεγγύη μας και θα το πούμε με σθένος κατά τις συναντήσεις μας με την Ουγγαρία» δήλωσε από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιούνκερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του συντηρητικού κόμματος στο οποίο ανήκουν το κόμμα του Όρμπαν και το CDU της Μέρκελ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δυσφημιστικής καμπάνιας στην Ουγγαρία, τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση Όρμπαν παρουσίασε την Τρίτη ένα νέο οπτικοακουστικό υλικό στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που στοχεύεται να προβληθεί στα ουγγρικά ΜΜΕ με το σύνθημα: «Έχετε επίσης το δικαίωμα να γνωρίζετε τί προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες».

Το πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεσπόζει στην οθόνη, ενώ στο φόντο διακρίνεται εκείνο του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου είχε απαντήσει λέγοντας ότι ο Όρμπαν δεν «έχει θέση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, δεν έχει φθάσει έως αυτό το σημείο.

Στο ίδιο κλίμα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, σημείωσε σήμερα σε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τη «μεγάλη ακατανοησία» και «αγανάκτηση» που προκαλεί ο Όρμπαν στους κόλπους του ΕΛΚ. Θεωρεί «ορισμένες διατυπώσεις απαράδεκτες».

Χωρίς το κόμμα Fidesz του Όρμπαν, το ΕΛΚ θα έχανε 12 από τους 217 ευρωβουλευτές του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης