Μια νέα ορολογία φαίνεται πως διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό της στο λεξιλόγιό μας, αφού πλέον οι «μετανάστες κλίματος» πληθαίνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νιούτοκ της δυτικής ΑλάσκαςΣύμφωνα με τον Guardian, ήδη οι πρώτοι αναχωρούν από 180 χωριά στην Αλάσκα των ΗΠΑ αναγκαστικά καθώς το έδαφος χάνεται από την εισροή υδάτων, κυρίως από τη θάλασσα ή τις κατολισθήσεις. Η θερμοκρασία στις συγκεκριμένες περιοχές ανεβαίνει πολύ περισσότερο από το μέσο όρο και τα παγόβουνα που λιώνουν με ταχείς ρυθμούς αλλάζουν άρδην το τοπίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες κάτοικοι στην Αλάσκα ετοιμάζονται ήδη να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους καθώς χάνεται – κυριολεκτικά – η γη κάτω από τα πόδια τους και να γίνουν οι πρώτοι «Μετανάστες Κλίματος». Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις όχι μόνο στον Αρκτικό Κύκλο αλλά και στα νησιά του Ειρηνικού όπως επίσης και σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήττονται από τους μουσώνες.

Σύμφωνα με έρευνες αμερικανικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και ινστιτούτων, τα περισσότερα σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία σε μία απομακρυσμένη περιοχή 180 χωριών στην Αλάσκα θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το 2017 και οργανώνεται ήδη η έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης