Συνολικά, 26 αμερικανικές πολιτείες και μια οργάνωση που εκπροσωπεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι πολιτείες, με επικεφαλής τη Φλόριντα, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, άσκησαν έφεση την Τετάρτη στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί ολόκληρος ο νόμος αντισυνταγματικός. Η έφεση στοχεύει απόφαση κατώτερου δικαστηρίου βάση της οποίας ο νόμος παραμένει ως έχει, εκτός από πρόνοια που απαιτεί όλοι οι αμερικανοί να διαθέτουν ασφάλιση αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιοι υποστηρίζουν στα έγγραφα που κατέθεσαν ότι η αποκαλούμενη «ατομική υποχρέωση» είναι ο βασικός άξονας του νομοσχεδίου και αν αυτή είναι αντισυνταγματική τότε όλο το νομοσχέδιο θα πρέπει να κηρυχθεί αντισυνταγματικό. Οι πολιτείες υποστηρίζουν επίσης ότι η πρόβλεψη για την διεύρυνση της ήδη ισχύουσας δημόσιας ασφάλισης για αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα, είναι επίσης αντισυνταγματική.

Και οι δύο ομάδες τονίζουν ότι είναι απαραίτητη μια τελική απόφαση, ώστε οι επιχειρηματίες να ξέρουν εάν θα πρέπει να καταβάλλουν δαπάνες που θα σχετίζονται με το νέο νόμο.

Με τις ποικίλες αντιμαχόμενες δικαστικές αποφάσεις και με την έφεση που κατέθεσαν περισσότερες από τις μισές πολιτείες, εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιλέξει να εκδώσει απόφαση μέσα στην επόμενη λειτουργική του περίοδο που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να παραδώσει τις δικές της θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου θα υπερασπίζεται το νομοσχέδιο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν υπερασπιστεί την ανάγκη για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των αμερικανών.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης