Η ενίσχυση των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών δυνάμεων και των φίλων της αλ Κάιντα στη Συρία προβληματίζει τον δυτικό παράγοντα.

Έντεκα χώρες, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σ. Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, συναντήθηκαν χθες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι για να πιέσουν τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη, στις 22 Ιανουαρίου, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους ήταν και ο επικεφαλής της μετριοπαθούς πτέρυγας της αντιπολίτευσης Αχμάντ ελ Τζάρμπα.

«Θα συγκληθεί»

Ωστόσο, η απροθυμία της συριακής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη λεγόμενη διάσκεψη «Γενεύη 2» ήταν έκδηλη, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε.

Η δυσπιστία ότι τυχόν διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν τον Σύρο πρόεδρο εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη. Η Γαλλία, η οποία υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, δεν φείδεται προσπαθειών προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχία της διάσκεψης «Γενεύη 2», που έχει προγραμματιστεί για τις 22 με 24 Ιανουαρίου στην πόλη Μοντρέ της Ελβετίας, με τον κίνδυνο να αποτύχει, όπως και η πρώτη, εάν δεν πεισθεί η αντιπολίτευση να είναι παρούσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κοινή ανακοίνωση οι 11 χώρες κάλεσαν με «επιμονή» τη συριακή αντιπολίτευση να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση και να είναι παρούσα στο Μοντρέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η εν λόγω διάσκεψη «θα συγκληθεί και θα επιτύχει, διότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική λύση στο συριακό δράμα».

Συνασπισμός αδυνάτων…

Ο Αχμάντ ελ Τζάρμπα είπε ότι η ομάδα των 11 αποφάσισε ότι ο πρόεδρος Ασάντ, συμπεριλαμβανομένης και τη οικογένειάς του, δεν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο μελλοντικό σκηνικό της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν τελικά η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2».

Μέχρι τώρα ο συνασπισμός υποστήριζε ότι προϋπόθεση για συμμετοχή σε διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας είναι η αποχώρηση του καθεστώτος Άσαντ ως άρρηκτο συστατικό στοιχείο μιας συμφωνίας.

Αλλά η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν διαθέτει μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις και στο θέατρο του πολέμου, καθώς το στρατιωτικό της σκέλος, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, έχει χάσει πολύ έδαφος.

Το αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελεί η ενισχυμένη παρουσία των ισλαμιστών και ομάδων της αλ Κάιντα στη Συρία, που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Στο ενδεχόμενο επικράτησης των αποκαλούμενων «τρομοκρατικών ομάδων» στην περιοχή, οι χώρες της Δύσης φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους και να ανέχονται την παρουσία του Άσαντ στη μεταβατική κυβέρνηση, πράγμα που δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τελική απάντηση θα λάβουν οι 11 χώρες το αργότερο στις 17 Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσουν και πάλι τα μέλη του συριακού συνασπισμού.

Σημειώνεται πως στις συναντήσεις των 11 χωρών που αυτοαποκαλούνται «φίλες της Συρίας» δεν έχει κληθεί να παραστεί ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και το Ιράν, που θεωρούνται ως φίλα προσκείμενες χώρες στο καθεστώς Άσαντ.

Πληροφορίες από DW – AΠE
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης