Η Microsoft κατήγγειλε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες την Πέμπτη για νέα κυβερνοεπίθεση σε βάρος του αμερικανικού κράτους και ανθρωπιστικών και άλλων οργανώσεων που κατά καιρούς έχουν επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αμερικανική εταιρεία αναφέρει ότι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) που χρησιμοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικοινωνία με τα δίκτυα υπολογιστών των οργανώσεων είναι η ίδια ρωσική μυστική υπηρεσία, που στα τέλη του 2020 είχε διεξαγάγει την επίθεση στο σύστημα της εταιρείας Solarwinds.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκάλυψη της επίθεσης που φέρονται να διέπραξαν Ρώσοι χάκερ έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη και ενώ η ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η κυβερνοεπίθεση ήταν ιδιαιτέρως τολμηρή: Οι πειρατές του ρωσικού διαδικτύου φέρεται να έστειλαν email που φαίνονταν αυθεντικά προς περισσότερες από 3.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε πάνω από 150 οργανισμούς που τακτικά λαμβάνουν ενημερώσεις από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μηνύματα αυτά εστάλησαν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, με τη Microsoft να εκτιμά ότι οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται.

Τα ύποπτα αυτά emails φέρονται να περικλείουν έναν κώδικα που προσφέρει στους χάκερ απεριόριστη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα των παραληπτών, με αποτέλεσμα την υποκλοπή στοιχείων και πληροφοριών αλλά και τη μόλυνση άλλων υπολογιστών στα ίδια δίκτυα, σύμφωνα με ανάρτηση του αντιπροέδρου της Microsoft Τομ Μπερτ, που κατονομάζει την ομάδα Ρώσων χάκερ με την ονομασία «Nobelium».

Εκτιμάται ότι, εφόσον επιβεβαιώσουν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας τον ισχυρισμό της Microsoft, η Ουάσιγκτον θα προβεί σε νέες κυρώσεις κατά προσώπων και οντοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά την αντίστοιχη επιβεβαίωση τον Απρίλιο της ρωσικής κυβερνοπειρατείας σε βάρος της εταιρείας Solarwinds και τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο απάντησε σήμερα ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση σχετικά με την καταγγελία της Microsoft Corp ζητώντας από την αμερικανική εταιρία να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένης του πώς η κυβερνοεπίθεση συνδέεται με τη Ρωσία.

Πηγή: The New York Times, CNN, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης