Αξιωματούχοι της Μινεάπολης συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη χρήση κεφαλοκλειδώματος από αστυνομικούς και απαιτούν από τους αξιωματικούς να παρεμβαίνουν οποτεδήποτε βλέπουν μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας, ως αντίδραση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο AP.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν μέρος μιας ρύθμισης μεταξύ της πόλης και του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μινεσότα, που ξεκίνησε έρευνα για τα δικαιώματα των πολιτών αυτήν την εβδομάδα ως απάντηση στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ σε αστυνομική κράτηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία, η οποία θα είναι εκτελεστή στο δικαστήριο, θα απαιτεί από οποιονδήποτε αξιωματικό, ανεξάρτητα από τη θητεία ή το αξίωμά του, να αναφέρει αμέσως τη χρήση οποιουδήποτε περιορισμού στον λαιμό ή κεφαλοκλειδώματος στον κυβερνήτη ή στους προϊσταμένους του διοικητή τους.

Ομοίως, κάθε αξιωματικός που βλέπει έναν άλλο αξιωματικό να προβαίνει σε οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε λαβής κεφαλοκλειδώματος ή συγκράτησης λαιμού, πρέπει να προσπαθήσει να παρέμβει προφορικά και ακόμα και σωματικά. Αν δεν το κάνουν, θα υπόκεινται σε τιμωρία τόσο σοβαρή σαν να είχαν χρησιμοποιήσει οι ίδιοι την απαγορευμένη βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία απαιτεί επίσης εξουσιοδότηση από τον αρχηγό της αστυνομίας ή έναν καθορισμένο αναπληρωτή αρχηγό για τη χρήση όπλων ελέγχου πλήθους, συμπεριλαμβανομένων χημικών, λαστιχένιων σφαιρών, κτυπημάτων, γκλοπ. Και απαιτεί πιο έγκαιρες αποφάσεις σχετικά με την τιμωρία αξιωματικών.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται μιάμιση εβδομάδα αφού ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Ντέρεκ Τσόβιν πιάστηκε στην κάμερα ενώ έβαζε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν εννέα λεπτά.

Από τότε ο Τσόβιν κατηγορήθηκε για δολοφονία δεύτερου βαθμού και τρεις άλλοι πρώην αξιωματικοί κατηγορήθηκαν για βοήθεια και συνέργεια στη δολοφονία.

Πηγή: Associated Press, The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης