Ο επικεφαλής της συριακής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί σήμερα στον τουρκικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Σάλεχ Μουσλίμ, ο επικεφαλής της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) η οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της ορισμένες περιοχές στη βόρεια Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είχε επαφές με μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι σκοπός της συνάντησης είναι να προειδοποιήσει η ΜΙΤ την PYD για τις «λανθασμένες και επικίνδυνες» ενέργειές της. «Θα γίνουν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις ότι τα βήματα που ακολουθεί (σ.σ. η PYD) είναι λανθασμένα και επικίνδυνα», τόνισε ο Ερντογάν.

Σε σημερινά δημοσιεύματά τους οι τουρκικές εφημερίδες έγραφαν ότι ο Μουσλίμ βρίσκεται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία η επίσκεψη σχεδιάστηκε «διακριτικά» από την ΜΙΤ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μουσλίμ είχε δηλώσει ότι η PYD σκοπεύει να συστήσει ένα ανεξάρτητο συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των κουρδικών περιοχών της Συρίας μέχρι να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Η ενέργεια αυτή ωστόσο έθεσε σε συναγερμό την Άγκυρα που δεν επιθυμεί να δει μια αυτόνομη κουρδική περιοχή να αναδύεται στα σύνορά της, ιδίως σε μια περίοδο που διαπραγματεύεται μια ειρηνευτική συμφωνία με το PKK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές της PYD κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τη μεθοριακή συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, μετά από πολυήμερες συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες του Μετώπου Αλ Νόσρα, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Δύο Τούρκοι έφηβοι σκοτώθηκαν όταν αδέσποτες σφαίρες από τη Συρία έπληξαν την πόλη Τζεϊλανπινάρ, που γειτονεύει με το Ρας αλ Άιν και Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ανδρών της PYD στη Συρία όταν δύο τροχιοδεικτικά βλήματα έπεσαν σε ένα συνοριακό φυλάκιο στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης