Την ώρα που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξαγγέλλουν έκτακτες συνεδριάσεις με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν για τη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προχώρησε την Τετάρτη το πρωί σε μια αιφνιδιαστικά αισιόδοξη διατύπωση για το μέλλον της Ουκρανίας.

Κατά τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα θα αποδεχόταν μια Ουκρανία με ουδέτερο καθεστώς τύπου Σουηδίας. Πρόκειται όντως για βαρυσήμαντη τοποθέτηση, δεδομένων των συνθηκών. Η Σουηδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει τη δική της άμυνα, αλλά και τη δική της αμυντική βιομηχανία. Κατασκευάζει από ελαφρύ έως βαρύ οπλισμό, μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα και πολύ αναβαθμισμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ταυτόχρονα, διαθέτει αποτελεσματική αλυσίδα στρατιωτικής διοίκησης με έντονα διατυπωμένη αυτονομία σε σχέση με τρίτα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως συχνά αποδείχθηκε με τον εντοπισμό από το σουηδικό Nαυτικό σοβιετικών και στη συνέχεια ρωσικών υποβρυχίων στα νερά της Βαλτικής. Με λίγα λόγια, το καθεστώς ουδετερότητας της Σουηδίας είναι μεν υπαρκτό αλλά δεν παραπέμπει σε καθεστώς φινλανδοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, μια πρώτη ανάγνωση της διατύπωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου οδηγεί σε μια πρώτη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα επιχειρεί μια ποιοτικά νέα προσέγγιση του ουκρανικού ζητήματος. Σε συνδυασμό με τη σχεδόν ταυτόχρονη δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «οι συνομιλίες είναι δύσκολες αλλά διαπιστώνονται περιθώρια συμβιβασμού», η στάση της Ρωσίας την Τετάρτη 16 Μαρτίου δημιουργεί αισιοδοξία στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης, σχετικά προσεχώς, μιας συνολικής διευθέτησης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

Η ουκρανική πλευρά, από την άλλη, αποδέχθηκε δύο βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ομολόγησε πως δεν είναι δυνατόν η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η δε ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες φέρεται να αποδέχθηκε να ομιλείται η ρωσική γλώσσα παντού και ελεύθερα στην Ουκρανία – πρόκειται για πάγιο αίτημα της ισχυρής ρωσόφωνης μειονότητας στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο σκεπτικό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου επισημαίνεται πως το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε αν η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιηθεί όπως η Σουηδία και η Αυστρία. Για τη Σουηδία αναφέρθηκε το τι ισχύει. Η στρατιωτική ουδετερότητα της Αυστρίας, ωστόσο, και οι αμυντικές ικανότητες αυτής της χώρας είναι σαφώς υποδεέστερες από αυτές της Σουηδίας. Προφανώς, το Κρεμλίνο επιχειρεί να χαράξει μια χρυσή τομή μεταξύ των καθεστώτων ουδετερότητας ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 14.00 ώρα Ελλάδος και στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του France 24 αναφέρθηκε πως η Ουκρανία απορρίπτει την πρόταση της Ρωσίας για καθεστώς ουδετερότητας τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας. Επιμένει το Κίεβο στη διατύπωση από τη Μόσχα εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης