Η Ρωσία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση των ΗΠΑ να μην επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών, αν και το ανέμεναν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχασε την ευκαιρία να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Φυσικά δεν μας χαροποιεί, είμαστε απογοητευμένοι καθώς οι ΗΠΑ έχασαν μία ακόμη ευκαιρία να κάνουν μια θετική συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη (…) Αντ’ αυτού συνεχίζουν να εξαπολύουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μας» σχολίασε ο Ριαμπκόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν συμβάλλει σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τη συζήτηση του ελέγχου των εξοπλισμών στην επικείμενη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν συζητούν το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Πολ Γουίλαν, ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξη στη Ρωσία για κατασκοπεία, μια κατηγορία την οποία αρνείται.

Χθες Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών, μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συνθήκη αυτή, που συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα κράτη που την είχαν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη στα τέλη Νοεμβρίου 2020, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στην εφαρμογή της, ιδίως στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης